Європейські експерти: очікування від саміту з Україною не високі

П'ятниця, 22 лютого 2013, 12:10

У Європі не високі очікування від майбутнього саміту Україна - ЄС, однак там вважають його надзвичайно важливим.

Про це заявили експерти в Брюсселі, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Саміт пропонує вікно можливості обговорити всі питання, які викликають стурбованість, тет-а-тет з надією на зміни", - сказала провідний експерт Європейського політичного центру Аманда Пол.

"Від ЄС можна чекати, що він ще раз акцентує свої вимоги на адресу українського керівництва для того, щоб можна було просуватися вперед для підписання й ратифікації Угоди про асоціацію", - сказала вона.

"Україна, майже напевно, випустить у повітря певну заклопотаність щодо низки питань, у тому числі пов'язаних із солідарністю в енергетичній сфері, де Київ вважає, що ЄС не виконав свої зобов'язання", - зазначила Пол.

"Сподіваюся, вони можуть погодитися на деякі конкретні кроки для вирішення всіх цих питань разом у дружній атмосфері, і за цим будуть динамічні конкретні кроки", - додала вона.

За словами Пол, саміт є "першим наріжним кроком на шляху до Вільнюсу".

"Наступним наріжним каменем буде травень, коли ЄС оцінить прогрес, який пропрацьований, щоб виконати критерії. Далі це буде супроводжуватися подальшим моніторингом", - пояснила вона.

Пол вважає, що після того, як Литва перебере на себе головування в ЄС у липні, Вільнюс також буде просувати українське питання.

Провідний аналітик Центру європейських політичних досліджень Майкл Емерсон також вважає, що саміт 25 лютого "важливий як можливість подивитися, чи можуть партнери наблизитися один до одного в плані політичних умов, які ЄС висунув для підписання Угоди про асоціацію".

"Я б сказав, що очікування позитивного політичного сигналу від української сторони не високі. Тому, можливо, ми будемо приємно здивовані", - висловив він сподівання.

А експерт Брюссельського офісу американського Центру Карнегі Ольга Шумило-Тапіола вважає, що цей саміт важливий, у першу чергу, Україні, не "стільки президенту Януковичу і його адміністрації, скільки українському суспільству".

На її думку, для Євросоюзу це – сигнал українським громадянам і "можливість ще раз спробувати достукатися до українського керівництва".

Шумило-Тапіола припустила, що очікування європейців від самого саміту "невеликі, але є очікування, що йдуть за межі саміту", і вони будуть очікувати виконання вимог ЄС після саміту, "попри досить безнадійну ситуацію".

"Без виконання умов не буде підписання Договору. На їхнє виконання у Києва є час до кінця квітня", - сказала Шумило-Тапіола.