"LNG-термінал" залишився без кредитів

Вівторок, 12 березня 2013, 02:00

Державне підприємство "LNG-термінал" не змогло залучити семирічний кредит на суму 160 мільйонів євро.

Відповідну інформацію оприлюднено на веб-порталі "Державні закупівлі".

Крім того, підприємству не вдалося залучити кредит за іншим лотом - на 61,946 мільйонів євро.

В обох випадках "LNG-термінал" отримав менше двох заявок від потенційних кредиторів.

ДП також скасувало тендер на виконання передпроектних та вишукувальних робіт щодо національного проекту "LNG Україна - створення інфраструктури постачання зрідженого газу до України".

Терміни прийняття заявок за цими торгами кілька разів відтерміновували, в кінцевому підсумку тендер скасували через "відсутність необхідності закупівлі товарів, робіт і послуг".

Раніше планувалося, що в рамках передпроектних робіт підрядник підготує основні компонувальні та проектні рішення морської і наземної частини LNG-термінала, схему руху танкерів-газовозів, погодить розміщення термінала, акваторій під хвилеріз і зону маневрів суден, місце розміщення відвалу ґрунтів днопоглиблення, траси каналу та траси інженерних мереж, підготує містобудівні умови та обмеження забудови.

Серед зобов'язань підрядника було також й отримання техумов із підключення LNG-термінала до ГТС України, розробка завдань на проектування всіх об'єктів, які необхідно побудувати у рамках національного проекту.

Як повідомили в прес-службі Держінвестпроекту, скасування тендерів пов'язане із застосуванням на першому етапі технології морського базування регазифікаційного заводу (FSRU).

"Скасування тендерів пов'язане із прискоренням реалізації національного проекту "LNG термінал". А саме, реалізацію першого етапу проекту здійснюватимуть за рахунок використання сучасної технології FSRU у партнерстві з американською компанією Excelerate Energy", - сказав керівник координаційної ради нацпроекту "LNG термінал" Сергій Євтушенко.

"Таке рішення надасть можливість забезпечити постачання газу на територію України вже в наступному році. Оголошений раніше тендер був орієнтований на більш тривалі рішення - наземне базування термінала, яке буде реалізовано не раніше, ніж через три роки на другому етапі реалізації проекту", - додав він.

Як повідомлялося, ДП "LNG-термінал" планувало залучити кредит на суму близько 160 мільйонів євро під державні гарантії для реалізації проекту будівництва регазифікаційного термінала в Одеській області.

З цієї суми близько 121 мільйон євро планувалося направити на днопоглиблювальні роботи і морську частину термінала, решта коштів - використовувати як внесок України у спорудження наземного термінала.

Інтерфакс-Україна