Екс-прем'єр Таджикистану: Моя екстрадиція буде рівносильна смерті

П'ятниця, 15 березня 2013, 17:24

Екс-прем'єр Таджикистану Абдумалік Абдулладжанов заявляє, що його екстрадиція до Таджикистану буде рівносильною смертному вироку.

Про це він сказав журналістам у п'ятницю в перерві засідання Шевченківського райсуду, який потім застосував до нього екстрадиційний арешт, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я думав, що Україна європейська держава. Вона повинна поважати і свої закони, і міжнародні ... мені незрозуміла позиція прокуратури, тут виходить майже чотириразове порушення закону", - сказав він.

"Якщо таке рішення буде (про екстрадиційний арешт і згодом про екстрадицію його до Таджикистану) то це буде рівносильне винесенню смертного вироку. Я заявляю це офіційно", - сказав Адулладжанов.

За словами екс-прем'єра, в лютому 2013 року він повинен був отримати громадянство США, але не встиг це зробити.

Абдулладжанов стверджує, що його переслідування на батьківщині носить виключно політичний характер, оскільки там він звинувачується в антирадянській діяльності.

Він нагадав, що з 1999 року він має статус біженця в США, у нього є проїзний документ біженця, за яким він пересувався по Європі та інших країнах світу безперешкодно.

В Україну, як розповів Абдулладжанов, він приїхав в приватному порядку і затримання й арешт були для нього несподіваними.

Говорячи про те, чому до нього таке ставлення в Таджикистані і в даний час, Абдулладжанов сказав: "Це робиться через страх перед виборами. Вони знають мій авторитет там серед народу ... в Таджикистані дуже важка економічна і соціальна ситуація".

Екс-прем'єр висловив здивування тим, що перед приїздом в Україну він отримав візу і був упевнений, що зможе безперешкодно перебувати в Україні.

"Однозначно, хтось за цим стоїть", - сказав Абдулладжанов.

При цьому він додав, що побоюється за своє життя.

"Я думаю, що, швидше за все, мене не довезуть, я їм живим не потрібен", - сказав він.

Як відомо, у п'ятницю Шевченківський райсуд Києва застосував екстрадиційний арешт до екс-прем'єра Таджикистану Абдумалік Абдулладжанова.