Польщі не сподобалася ідея Путіна про нову "трубу" в обхід України

Четвер, 4 квітня 2013, 10:55

Відновлення проекту будівництва газопроводу "Ямал - Європа-2" видається сумнівним з урахуванням нових проектів в галузі транспортування газу.

Про це сказав журналістам міністр державної скарбниці Польщі Міколай Будзановський, який курирує ПЕК.

Згідно з інформацією, Будзановський підкреслив, що рішення про прокладання другої нитки газопроводу по території Польщі знаходиться у виключній компетенції польського уряду.

"Ніхто, крім польської фірми та польського уряду, не може приймати рішення про пересилання через польську територію. Тож ми делікатно відзначаємо, що ні за якими підказками від когось, а тим більше від Газпрому, щодо цього ми не будемо будувати нову мережу транспортування газу до Польщі або ЄС", - сказав Будзановський.

"Беручи до уваги будівництво LNG-терміналу в Свиноуйсьці, який ми хочемо ввести в дію у 2014 році, плани щодо видобутку сланцевого газу в країні, також змичку між системами, які вже побудовані - на кордоні з Німеччиною, на кордоні з Чехією та планованого газового проекту зі Словаччиною, який був оголошений прем'єром, - то сьогодні видається сумнівним сенс будівництва додаткової інфраструктури, яка буде збільшувати нашу залежність від імпорту газу від одного постачальника", - підкреслив він.

"Ми вибираємо дещо іншу модель - модель диверсифікації і пошуку нових постачальників, щоб ціна була максимально низькою", - додав Будзановський.

"Дивлячись на 2011-2012 роки, ми спостерігаємо зниження імпорту російського газу в ЄС - в сумі на 10 мільярдів кубометрів, тож це досить сумнівно і з економічної точки зору", - додав він.

Будзановський нагадав, що в 1993 році уряди РФ і Польщі домовилися про будівництво другої нитки цього газопроводу, але після вступу Польщі в ЄС у 2004 році "ситуація змінилася".

Як відомо, раніше президент Росії Володимир Путін доручив Газпрому повернутися до опрацювання проекту газопроводу "Ямал - Європа-2" для підвищення надійності постачань в Польщу, Словаччину та Угорщину.

РІА Новини, ЛігаБізнесІнформ