Опозиція вимагає у Пшонки покарати "заколотників" більшості

П'ятниця, 5 квітня 2013, 17:02

Фракції "Батьківщина", "УДАР" та "Свобода" просять генпрокурора розслідувати обставини "виїзного засідання" Верховної Ради та притягнути до відповідальності причетних до нього.

Про це йдеться у зверненні до Віктора Пшонки щодо подій 4 квітня, яке підписали Арсеній Яценюк ("Батьківщина"), Олег Тягнибок ("Свобода") та Віталій Ковальчук ("УДАР"), повідомляє об’єднана опозиція.

Опозиціонери вбачають у діях депутатів більшості ознаки захоплення державної влади та перешкоджання діяльності народних депутатів.

Опозиціонери зазначають, що за регламентом засідання Верховної Ради мають відбуватися у будівлі парламенту, і навіть рішення про перенесення сесійного засідання в інше приміщення "спершу обов’язково має бути прийняте на пленарному засіданні саме в будинку Верховної Ради – вулиця Грушевського, 5, місто Київ", чого ВР не робила.

"За таких обставин засідання Верховної Ради, що відбулося 4 квітня 2013 року по вул. Банкова, 6-8, в місті Києві, є нелегітимним, а всі прийняті рішення на даному засіданні не мають жодної юридичної сили", - йдеться в документі.

До того ж, при проведенні зазначеного засідання не було дотримано процедури організації і ведення засідання, а також не забезпечено особистого голосування народних депутатів, зазначають опозиціонери.

За їхнім твердженням, частина нардепів, які нібито голосували на Банковій, в той самий час були поза межами залу засідань, а онлайн трансляція засідання на телеканалі "Рада" засвідчила, що в залі засідань на Банковій "фактично перебували 182 нардепи".

"Це є прикладом порушення Конституції, відповідно до якої ВРУ приймає закони, постанови та інші акти більшістю від її конституційного складу – тобто не менш як 226 народних депутатів", - наголошують опозиціонери.

Вони також нагадують, що представників опозиційних фракцій не допустили на те засідання.

Загалом, дії більшості 4 квітня "фактично є прикладом незаконного захоплення державної влади", стверджують опозиціонери і нагадують, що за дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, Кримінальний кодекс передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Автори звернення вимагають невідкладно розслідувати обставини проведення 4 квітня засідання ВР у приміщенні на Банковій, в якому є "ознаки захоплення державної влади, незаконного впливу на народних депутатів, а також перешкоджання діяльності народних депутатів".

У разі виявлення правопорушень депутати опозиції вимагають вжити відповідні заходи прокурорського реагування та притягнути винних до кримінальної відповідальності.

Опозиція просить Пшонку покарати "заколотників" більшості

 

 

 

 

 

Звернення до генпрокурора щодо подій 4 квітня підписали Яценюк, Тягнибок і Ковальчук