Чиновники не можуть вимагати моральної компенсації за "наклеп"

Вівторок, 9 квітня 2013, 14:32

Представники влади мають право вимагати у засобів масової інформації лише спростування недостовірної інформації про себе, але не відшкодування моральної шкоди.

Про це нагадав голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко ("Батьківщина") головному редактору газети "Західне передмістя Києва" Дмитру Войцеху у відповіді.

Як відомо, мер Ірпеня Володимир Скаржинський просить Ірпіньський міськсуд стягнути з газети "Західне передмістя Києва" та депутата Ірпіньської міської ради Андрія Страховського, який дав їй інтерв'ю і нібито звів "наклеп" на мера, по 50 тисяч гривень.

Томенко нагадує, що відповідно до ч. 2 ст. 31 закону "Про інформацію", суб'єкти владних повноважень як позивачі у справах про захист честі, гідності та ділової репутації "вправі вимагати в судовому порядку лише спростування недостовірної інформації про себе і не   мають права вимагати відшкодування моральної (немайнової) шкоди".

"Це не позбавляє посадових і службових осіб права на захист честі, гідності та ділової репутації в суді", - сказано в тексті закону.

Томенко також повідомив Войцеху, що його парламентський комітет звернувся з приводу вимога мера Ірпеня до самого Скаржинського і до Ірпінського міського суду.

Томенко нагадав, що чиновники не можуть вимагати відшкодування "моральної шкоди" за наклеп чи недостовірне