У Кожари попросили генконсула Росії в Сімферополі притримати язика

Середа, 22 травня 2013, 21:26

До Міністерства закордонних справ викликали старшого радника посольства Росії в Україні Віктора Ліхачова через некоректні висловлювання генконсула РФ в Сімферополі.

Про це повідомила прес-служба МЗС.

У відомстві вказали Ліхачову на "занепокоєння української сторони у зв’язку з некоректними висловлюваннями Генерального консула РФ в Сімферополі Володимира Андрєєва стосовно представників кримськотатарського народу України".

"Представнику посольства Росії було наголошено, що кримськотатарське населення є невід’ємною складовою частиною багатонаціонального українського суспільства. До цього часу зберігає чинність Угода з питань, пов’язаних з відновленням прав депортованих осіб, національних меншин і народів, підписана у Бішкеку 9 жовтня 1992 року, яка підписана і ратифікована Росією", - заявили в МЗС.

"Тому МЗС виходить з того, що офіційна позиція Російської Федерації визначається положеннями зазначеної Угоди, а не думкою російського консульського агента", - додали у відомстві.

"У зв’язку з цим, зовнішньополітичним відомством України було висловлено сподівання, що МЗС РФ та російська влада дадуть належну оцінку висловлюванням Андрєєва як у частині артикуляції офіційної позиції Росії, так і корегування предмету його професійної діяльності", - зазначили в міністерстві.

Як відомо, у інтерв'ю телеканалу ATР генконсул РФ у Сімферополі Андреєв заявив, що не рекомендував запрошеним на прем'єру художнього фільму "Хайтарма" росіянам дивитися кіно, бо воно "спотворює історію Великої вітчизняної війни". При цьому він звинуватив кримськотатарський народ у "зраді" і співпраці з нацистами.

При цьому Андрєєв стверджував, що його слова - офіційна позиція РФ: "Все, що я сказав, це абсолютно офіційно. Запишіть і прокручуйте будь-якому кримському татарину. Моє слово і слово Росії мають лунати, мають бути відомими".

У 2010 році генеральний консул Росії у Львові Ґузєєв заявляв, що Україну "придумали австріяки", щоб розділити "два братські народи". Через кілька місяців його перевели з України.

Українська правда