Україна за свободою ЗМІ випереджає лише Білорусь і Азербайджан

Вівторок, 3 вересня 2013, 13:21

Україна не є регіональним лідером у сфері свободи ЗМІ серед країн Східного партнерства, і випереджає лише Азербайджан і Білорусь.

Це випливає з перших результатів пілотного проекту по вивченню індексу свободи ЗМІ в 6 країнах Східного партнерства, презентованих у вівторок, передає Інтерфакс-Україна.

Лідером з позитивними тенденціями в цьому напрямку стала Грузія, друге місце посідає Молдова, третє - Вірменія, Україна посіла четверте місце, передостаннє п'яте місце зайняла Білорусь і шосте - Азербайджан.

Координатор проекту від "Інтерньюз-Україна" Наталія Сад зазначила, що за результатами дослідження Україна по індексу свободи медіа випередила тільки Азербайджан і Білорусь – країни з яскраво вираженими авторитарними тенденціями.

Програмний директор "Інтерньюз-Україна" Андрій Кулаков відзначив, що для реалізації проекту буде заснована мережа медійних організацій, яка буде відслідковувати ситуацію зі свободою ЗМІ в країнах Східного партнерства.

"Чим більше про лиха, проблеми, болючі точки в сфері волі медіа в наших країнах будуть знати західні інститути й експерти, тим більше вони зможуть чинити так званий дипломатичний тиск на наш уряд і законодавче поле, щоб вирішити ці проблеми", - сказав він.

Проект здійснюється в рамках проекту моніторингу ЗМІ за фінансової підтримки Європейського союзу. За словами Кулакова, проект розрахований на 2 роки.