В Україні відсутні гарантії захисту персональних даних – правозахисник

Неділя, 6 жовтня 2013, 14:51

В Україні часті випадки з посяганням на персональні дані українців свідчать про системні проблеми з їхнім захистом.

Таку думку висловив програмний директор Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк, пише "Тиждень".

"Часті випадки із посяганням на персональні дані українців ще раз піднімають проблему відсутності адекватних гарантій захисту персональних даних. По суті, в Україні персональні дані осіб дуже легко дістати й використати –  і відповідно це може завдати шкоди кожній особі", – заявив Щербатюк.

За його словами, захищеність персональних даних у країні дуже низька.

"Хоча в Україні діє закон про захист персональних даних, але в державних органах на нього дуже мало звертають уваги. Наприклад, дані з держреєстрів Мін’юсту місять дуже багато інформації про людей, особливо щодо їхніх майнових прав. Це дуже цінна інформація для зацікавлених осіб. А персональнгі дані пасажирів "Укрзалізниці" – це можливість контролювати активістів, журналістів, опозиціонерів, адже їх можна не допустити на потяг, вирахувати, з ким вони контактували під час поїздки", – зазначає правозахисник.

Разом з тим, на його думку, такі випадки не є плановою політикою влади.

"Це свідчить про системні проблеми із захистом персональних даних українців. Тим часом у багатьох країнах Європи питання тривалий час піднімається на законодавчому рівні. У Великобританії це сталося після гучних скандалів із втратою флешок із персональною інформацією, з даними про податки. Після таких випадків були відповідні зміни і до законів, які передбачали більш жорсткіші гарантії захисту", - зауважив Щербатюк.

Лише за останній місяць в Україні у порушеннях щодо захисту персональних даних звинуватили Міністерство освіти й науки, Державну адміністрація залізничного транспорту та Міністерство юстиції.

На початку жовтня колектив Держінформюсту заявив про рейдерське захоплення підприємства "Інформаційний центр" Міністерства юстиції.

"Від імені трудового колективу Держінформюсту офіційно повідомляю Вас, що відбулася не просто хакерська атака, а рейдерське захоплення державних реєстрів - тобто, усієї конфіденційної інформації про громадян України, невідомими особами", - йдеться у зверненні. 

23 вересня 2013 року новим керівником Держінформюсту став Л. Богданов. "У перший же день роботи новий директор дав вказівку про копіювання всієї інформації баз даних, яке здійснювалося сторонніми людьми, що не є працівниками нашого підприємства", - заявив коллектив Держінформюсту.