Розвідники: Росія готує компромат на президента Литви

П'ятниця, 1 листопада 2013, 12:17

Департамент держбезпеки Литви попередив, що Росія готує інформаційні атаки проти президента країни Далі Грібаускайте й інших політиків.

Про це повідомляє литовське видання Delfi.

Так, Департамент Держбезпеки  повідомив членів парламентських Комітетів нацбезпеки й оборони й іноземних справ про те, що такі дії російських спецслужб викликані невдоволенням Кремля зовнішньою політикою Литви, головуванням у Раді ЄС і здійсненням програми Східного партнерства.

За інформацією розвідників, один з департаментів адміністрації президента РФ найближчим часом планує поширити інформацію, що дискредитує президента Литви, "відкривши" у російських архівах нові дані з її біографії.

За даними ДДБ, російські спецслужби одержали завдання взятися за активний пошук в архівах інформації, що компрометує колишніх службовців СРСР, які зараз займають високі пости.

Цей департамент в адміністрації президента РФ очолює Євгеній Умєрєнков, який не раз бував у Литві, брав участь у з'їзді Литовської народної партії.

Співробітник цього управління й агент безпеки В. Смирнов, за твердженням ДДБ, під прикриттям наукової роботи до кінця минулого року регулярно бував у Литві й мав багато контактів з литовськими політиками, журналістами й політологами.

Зараз Смирнов включений у список осіб, яким заборонений в'їзд до Литви, говориться в інформації ДГБ.

За словами литовських розвідників, використовувані Росією методи при проведенні цих атак будуть звичайними - дезінформація й компрометація за допомогою оприлюднення сфальсифікованих документів, нібито виявлених у Державному архіві Росії, свідчень "виявлених" нових свідків.

Як відомо, Україна входить у програму Східного партнерства.