Непідписання асоціації дорого коштуватиме і ЄС, і Україні - євродепутат

Четвер, 7 листопада 2013, 12:45

Якщо на саміті "Східного партнерства" не підпишуть Угоду про асоціацію, то і для України, і для Євросоюзу це матиме дуже тяжкі наслідки.

Про це заявив депутат Європарламенту від Польщі Павел Коваль у розмові з РАР, передає Rzeczpospolita.

За його словами, якби виявилось, що угоду підписано не буде, то Україна та ЄС матимуть "серйозний матеріал для роздумів".

"І ми, з європейського боку, і влада України так сильно задекларували перед суспільною думкою, що це для нас стратегічна ціль, що якщо підписання не буде, то матимемо проблеми із тим, куди ховати обличчя", - заявив Коваль.

Євродепутат радить ЄС згадати ситуацію з Грузією, яка склалась після непевності рішення щодо України і Грузії на бухарестському саміті НАТО 2008 року.

"Експерти відразу казали, що у випадку Грузії це закінчиться російською інтервенцією, і ніхто не сподівався, що дійде аж до війни", - попередив Коваль.

"Якщо Захід в особі ЄС на саміті у Вільнюсі поведеться непослідовно та хотітиме і з'їсти тістечко, і мати тістечко, чи ж зберегти добрі стосунки з Україною і не дражнити Росію, тобто якщо захоче знайти інакше рішення ніж підписання угоди про асоціацію, то рахунки за те будуть дуже великі", - додав він.

Коваль також розповів про свій візит в Україну 5 листопада у складі делегації депутатів Європарламенту.

"Секретар Ради нацбезпеки і оборони Андрій Клюєв дав виразний сигнал гостям, що у четвер справи пов'язані з можливістю виїзду Юлії Тимошенко буде завершена", - розповів Коваль.

Як відомо, глава МЗС Польщі Радослав Сікорські заявив, що якщо Україна не встигне виконати умови ЄС до вільнюського саміту, то підписання Угоди про асоціацію можуть перенести.

Українська правда