Пшонка: захоплення адмінбудівель та штурм Банкової – це не мирні акції

Вівторок, 3 грудня 2013, 23:25

Генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що захоплення адмінбудівель та сутички на вулиці Банковій, де знаходиться адміністрація президента, не мають нічого спільного з мирними акціями.

Про це йдеться в його заяві, розміщеній на сайті ГПУ.

"Останні події свідчать про те, що мали місце численні факти порушення законодавства: я зараз говорю про самовільне захоплення приміщення КМДА, Будинку профспілок, блокування будинку уряду та публічні заклики до штурму адміністрації президента, також блокування транспортних комунікацій", - сказав Пшонка.

"Захоплення будівель і споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, блокування руху на відповідних дорогах – це кримінальні злочини. І хто б їх не вчинив, буде відповідати згідно закону!" – наголосив генпрокурор.

"Так само, як будуть відповідати і ті провокатори, які за допомогою екскаватора намагалися атакувати шеренгу міліціонерів біля адміністрації президента та кидали камінням у правоохоронців", - додав Пшонка.

"Вони прийшли на мітинг добре "підготовленими" - кийки, металеві ланцюги, сльозогінний газ. І діяли ці особи за чіткими вказівками своїх керівників. Саме вони провокували бійки і підбурювали народ", - зазначив глава ГПУ.

"Такі дії не мають нічого спільного з мирними акціями. Це порушення закону і кримінальна відповідальність", - зазначив він.

"Звертаюся до всіх організаторів масових акцій – не підбурюйте людей на протиправні дії!" – закликав Пшонка.

"Хочу застерегти "гарячі голови" - тут не може бути жодних компромісів, жодних політично вмотивованих рішень!" – додав він.

"Мирні акції не можуть проходити з проявами бандитизму та хуліганства", - вважає гепрокурор.

"Мітинги, що відбуваються в Україні, називають Євромайданом, але європейські цінності далекі від вандалізму та бандитських проявів!" – сказав Пшонка.

"Організаторів мітингів і тих політиків, які сьогодні закликають до силової зміни влади, не дуже цікавлять події біля адміністрації президента, і зовсім не хвилюють факти самовільного захоплення державних будівель. Єдине питання - це події у ніч з 29 на 30 листопада", - зазначив він.

Як відомо, 30 листопада, близько 4-ї ранку, "Беркут" силою розігнав Майдан Незалежності від мітингувальників, що виступали проти непідписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. За медичною допомогою звернулися 35 осіб. 7 з них госпіталізували.

Вдень 30 листопада тисячі українців самоорганізувалися та вийшли на Михайлівську площу, щоб висловити свій протест проти силового розгону мирного мітингу.

1 грудня у Києві відбулося Віче, організоване опозицією, на яке вийшло кількасот тисяч людей.

Пізніше учасники протесту зайняли частину будівлі Київської міськадміністрації, Будинок профспілок та колишній Жовтневий палац.

У той самий день на вулиці Банковій біля адміністрації президента відбулася сутичка між силовиками та мітингувальниками.

5 хлопцям, побитим "Беркутом" на вулиці Банковій 1 грудня, інкримінують організацію штурму адміністрації президента.

В інтернеті з'явились докази, що вказують на "замовність" штурму адміністрації президента на вулиці Банковій.

Українська правда