Країни Ценральной Європи, Балтії та Скандинавії не визнають референдум в Криму

П'ятниця, 7 березня 2014, 14:51

Глави МЗС Центральної Європи, Балтії і Скандинавії засудили російське військове втручання в Україні і заплановане проведення референдуму в Криму.

Як повідомляє Reuters, міністри закликали ЄС направити місії спостерігачів в Київ.

Міністри закордонних справ Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини, відомих як " Вишеградська четвірка", а також Скандинавії і Балтії провели зустріч в естонському місті Нарва на кордоні з Росією.

Ця група країн, багато з них межують на суші з Росією чи Україною і ще пам'ятають радянське правління, зайняли досить жорстку позицію перед обличчям Москви, коли криза почала набирати обертів.

"Міністр закордонних справ скандинавських і прибалтійських країн, а також країн Вишеградської групи засудили сьогодні ... порушення суверенітету і територіальної цілісності України, а також проведення незаконного референдуму про приєднання Криму з Росією", - йдеться у спільній заяві міністрів.

Міністри закордонних справ Польщі Радослав Сікорські заявив, що Європейський Союз, необхідні для зміцнення своєї оборонної політики та модернізації кризового регулювання в хвилі подій на своїх кордонах.

"Ми не бажаємо цього виклику, але він уже стукає у наші двері", - сказав він.

Як відомо, президент США Барак Обама заявив, що референдум, який призначено самопроголошеною владою Криму на 16 березня, буде порушувати міжнародне право та Конституцію України. Схожу заяву зробив посол Євросоюзу в Україні Ян Томбінський.