Луценко пропонує перетворити міліцію в поліцію

Середа, 2 квітня 2014, 15:24

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вважає за необхідне реформувати міліцію в поліцію.

Про це він сказав на засіданні круглого столу у середу, повідомляє УНІАН.

"Від Авакова не вимагайте нової якості міліції, вимагайте від нього, щоб вона не стала загрозою для людей, це перехідний стан правоохоронних органів", - підкреслив Луценко.

Луценко зазначив, що демократичні країни вже мають поліцію."Крім В'єтнаму, Куби, Білорусі - скрізь вже поліція. Міліція - це неефективна, корумпована поліція, яку погано годують", - вважає він.

Луценко закликав парламент прийняти базовий закон про національну і місцеву поліцію. Екс-міністр внутрішніх справ вважає, що визначати кількість працівників поліції у містах, а також призначати керівний склад поліції мають органи самоврядування.

Крім того, на думку Луценка, місцеві влади повинні мати вплив на ДАІ, боротьбу з наркотиками, боротьбу з торгівлею людьми, а також службу дільничих офіцерів. Всі призначення в поліцію, вважає він, повинні здійснюватися з урахуванням думки мера міста і міністра внутрішніх справ або начальника обласного управління МВС.

"Поліція має обслуговувати людей, а не бути каральними НКВДистським органом, яким є сьогодні МВС", - зазначив він.

Луценко зазначив, що національна поліція повинна боротися з організованою злочинністю, вести кримінальний розшук і, можливо, мати спеціальні підрозділи для особливих періодів.

Екс-глава МВС вважає, що внутрішні війська повинні бути збережені. При цьому він вважає помилкою те, що їх перейменували в Національну гвардію. 

На його переконання, Нацгвардія повинна бути елітним підрозділом, при якому буде існувати контингент резервістів. В особливий період вони можуть виступати на охорону державних об’єктів та державного кордону країни.

Внутрішні війська МВС слід перейменувати, використовуючи цей спецпідрозділ для охорони порядку під час масових заходів, в тому числі і мітингів.

Крім того, Луценко переконаний, в МВС потребує повної зміни персоналу, оскільки прості кадрові перестановки не принесуть результатів.

"Без нового персоналу вимагати від Авакова дива не варто", - вважає він, зазначаючи, що необхідна переатестація міліції.

"Будь-які звання мають бути скасовані, а мають залишитися лише інспектор і детектив", - сказав екс-міністр.

Він пропонує при прийомі на роботу в правоохоронні органи перевіряти людей на детекторі брехні.

"Можливо, перший рік-два буде менше професіоналізму, але професіоналізму можна навчитися, моральності - ніколи", - вважає Луценко.