Після приєднання Криму росіяни більше впевнилися у своїй "величі"

П'ятниця, 25 квітня 2014, 15:20

У 2014 році кількість росіян, які пророкують Росії роль "великої держави", збільшилася.

Про це повідомляє Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦВГД), які досліджував оцінку росіянами перспективи їх держави.

Так, більше половини росіян (54%) вважають, що РФ вже в найближчі 15-20 років стане "великою державою". У березні минулого року таких людей було лише 41%.

При цьому кожен п'ятий респондент (20%) упевнений, що Росія і зараз є одним з держав, що займають чільні позиції на світовій арені (проти 10% навесні 2013-го). Заперечують можливість становлення Росії як великої держави в найближчі десятиліття 18% опитаних.

"Після возз'єднання з Кримом росіяни стали менше сумніватися в тому, що наша країна гідна статусу великої держави", - заявили російські соціологи.

Примітно, що попередній пік "великодержавного оптимізму" припав на 2008 рік. У листопаді цього року 50% розраховували на зміцнення статусу Росії у світі, 16% вже вважали, що вона є "великою". Саме в цьому році Росія підтримала сепаратистські угруповання в Абхазії і Південній Осетії і вторглася на територію Грузії.

На думку кожного другого респондента (52%), для досягнення статусу великої держави, Росії, перш за все, повинна мати розвинену та сучасну економіку.

При цьому кожен четвертий респондент (25%) переконаний, що, щоб вважатися великою державою, Росія повинна забезпечити високий рівень добробуту громадян. Варто відзначити, що це найнижче значення за всі 6 хвиль дослідження з 2007-го року.

Перешкодою на шляху становлення Росії як "великої держави" 42% росіян вважають відставання від передових країн в економічному плані. При цьому більш як третина росіян (37%) вважають однією з ключових перепон активний опір країн Заходу.

Всеросійське опитування ВЦВГД проведено 12-13 квітня 2014 року. Опитано 1600 чоловік в 130 населених пунктах в 42 областях, краях і республіках Росії. Статистична похибка не перевищує 3,4%.