США: Росія усе більше намагається підірвати український уряд

Середа, 30 квітня 2014, 08:27

Посол США в ООН Саманта Пауер заявила, що Росія докладає усе більше зусиль, щоб підірвати український уряд, і це підтверджується фактами.

Таку позицію вона висловила у вівторок у Нью-Йорку, виступаючи в ході засідання Ради безпеки ООН, на якому обговорювалася криза в Україні.

Нагадавши про досягнуті 17 квітня женевські домовленості по виходу із кризи, Пауер зазначила, що відтоді дії українського уряду "вселяють оптимізм і надію".

"Але з 18 квітня дії з боку Росії були такі ж, як і до 17 квітня. Усе більше зусиль додається для того, щоб підірвати український уряд, усе більше й більше фактів це підтверджує", - заявила вона.

"Поки ми не бачили жодного позитивного кроку з боку Росії в плані виконання женевських домовленостей. Навпаки, офіційна влада відмовляється поки офіційно закликати сепаратистів скласти зброю й звільнити державні установи", - заявила Пауер.

При цьому американський посол констатувала, що дії Росії, серед яких проведення навчань поруч із кордоном України, не "вселяють надію на безпеку, але загострює ситуацію".

Говорячи про дії сепаратистів у східних регіонах України, Пауер зазначила, що вони загрожують стабільності в регіоні.

"Це - не східно-українська весна, але добре організована ззовні кампанія в інтересах дестабілізації України", - підкреслила американський дипломат.

У цьому зв'язку вона закликала всіх засудити такі незаконні дії й виконувати положення женевських домовленостей.

"Ми закликаємо всіх беззастережно й негайно звільнити спостерігачів ОБСЄ й захоплених громадян України й закликаємо Росію, як країну, що підписала женевські домовленості, забезпечити їхнє звільнення й офіційно привселюдно заявити, що захоплені були членами законної місії міжнародного співтовариства", - сказала Пауер.

При цьому посол зазначила, що США підтримують принципи територіальної цілісності й суверенітету України.

"Ми будемо прагнути до забезпечення стабільності в рамках демократичної єдиної України, особливо у світлі майбутніх виборів. Ми як і раніше схильні до дипломатичного процесу", - сказала вона.

"Але, як видається, Росія за дестабілізацію й за якісь фантастичні виправдання своїх дій. Правда про те, що відбувається в Україні, повинна лежати в основі цієї дискусії, тому що правда - це єдина основа для міцного й остаточного виходу із цієї кризової ситуації", - впевнена Пауер.

Інтерфакс-Україна