Генпрокуратура перевірила законність справ проти 136 "майданівців"

Понеділок, 16 червня 2014, 16:06

У Генпрокуратурі проводять розслідування щодо представників "Беркута", Внутрішніх військ та інших підрозділів МВС, які в січні й лютому незаконно затримували активістів Майдану.

Про це сказав журналістам в.о. генерального прокурора Олег Махніцький, повідомляє прес-служба ГПУ.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що незаконно затримані громадяни слідчими підрозділів ГУ МВС у Києві та працівниками прокуратури Києва безпідставно притягувалися до кримінальної відповідальності за нібито активну участь у масових заворушеннях, а саме за вчинення підпалів, знищення майна, опір представникам влади", - зазначив він.

"Слідчі судді районних судів Києва, враховуючи необґрунтовані клопотання слідчих і прокурорів, за відсутності підстав, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України, обирали незаконно притягнутим до кримінальної відповідальності громадянам запобіжний захід – тримання під вартою", - додав Махніцький.

Він зазначив, що їхні дії кваліфіковані за ознаками правопорушень, передбачених ч. ч. 1, 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу), ч. 1 ст. 371 (завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою), ч. 1 ст. 375 (постановлення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), ч. 2 ст. 372 (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності) Кримінального кодексу.

На даний час слідчим шляхом перевірено законність рішень та дій слідчих, прокурорів та суддів у 29 кримінальних провадженнях щодо 136 осіб, які були притягнуті до кримінальної відповідальності за участь у масових заворушеннях за ч. 2 ст. 294 КК України, а також у 52 судових провадженнях щодо розгляду клопотань про обрання 52 підозрюваним за ч. 2 ст. 294 КК запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Крім цього, як повідомив в.о. генпрокурора, вже витребувано накази про призначення на посади та розподіл службових обов’язків слідчих органів внутрішніх справ та прокурорів – процесуальних керівників, які приймали процесуальні рішення у цих 29 кримінальних провадженнях; зібрано матеріали, що характеризують особи слідчих та прокурорів; допитано як потерпілих 57 осіб, які були притягнуті до відповідальності за ч. 2 ст. 294 КК.

"Наразі в якості свідків допитано 164 слідчих, які приймали рішення про затримання підозрюваних у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 294 КК України, готували і підписували повідомлення про підозру та клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", - сказав Махніцький.

"Допитано як свідків 104 прокурори, які здійснювали процесуальне керівництво у вищевказаних 29 кримінальних провадженнях, погоджували повідомлення про підозру, клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та приймали участь у розгляді цих клопотань у суді", - додав він.

Також, за словами керівника ГПУ, допитано як свідків 20 суддів, які розглядали клопотання про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою; витребувано медичну документацію щодо 13 осіб, які були підозрюваними за ч. 2 ст. 294 КК, та призначено 13 судово-медичних експертиз.

За словами Махніцького, розслідування триває довго через значну кількість осіб, яких необхідно допитати, проживання та перебування значної кількості громадян, які притягалися до відповідальності за ч. 2 ст. 294 КК за межами Києва (переважно на заході країни), а також через відмову суду у наданні тимчасового доступу до оригіналів матеріалів судових проваджень про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

"Досудове розслідування у справі триває. І найближчим часом планується повідомити про підозру за вказаними статтями Кримінального кодексу", - сказав Махніцький.