Путін умовляє інші країни, що треба припинити бої в Україні

Понеділок, 21 липня 2014, 11:11

Необхідно негайно припинити воєнні дії на південному сході України для роботи міжнародних експертів у зоні падіння "Боїнга-777".

Про це говорили президент Російської Федерації Володимир Путін і президент Франції Франсуа Олланд у телефонній розмові, повідомила в ніч на понеділок прес-служба Кремля.

Було наголошено на важливості якнайшвидшого початку всебічного й об'єктивного міжнародного розслідування ІКАО обставин катастрофи в Донецькій області літака авіакомпанії "Малайзія Ейрлайнс".

Путін і Олланд обговорили питання сприяння якнайшвидшому поновленню консультацій у рамках контактної групи й інші кроки з мирного переговірного процесу в Україні.

Зокрема, відзначено важливість присутності спостерігачів ОБСЄ на російських пунктах пропуску з метою моніторингу ситуації на кордоні з Україною, говориться у повідомленні.

Крім того, Путін у неділю поговорив із прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, співгромадяни якого загинули в збитому "Боїнгу-777".

"З обох боків наголошено на необхідності у найкоротший термін забезпечити доступ до місця аварії міжнародних експертів ІКАО для проведення незалежного й об'єктивного розслідування. У цьому контексті акцентовано важливість якнайшвидшого припинення бойових дій на Україні, насамперед у районі авіакатастрофи", - сказано в повідомленні.

Путін поговорив і з прем'єр-міністром Австралії Тоні Ебботом, співгромадяни якого також були серед пасажирів літака, який упав у Донецькій області.

Президент Росії висловив співчуття у зв'язку з загибеллю громадян Австралії в результаті катастрофи малайзійського авіалайнера над територією України, сказано в повідомленні Кремля.

Путін поінформував Ебботта "про кроки, які вживає російська сторона зі сприяння організації міжнародного розслідування ІКАО обставин авіакатастрофи".

"З обох сторін була акцентована важливість до завершення такого розслідування уникати політизованих заяв у зв'язку з трагедією", - говориться в повідомленні.

Президент РФ і прем'єр Австралії домовилися про взаємодію в міжнародних організаціях, включаючи ООН, з метою створення необхідних умов для роботи в Україні міжнародних експертів ІКАО, у тому числі в плані забезпечення безпеки.

Ще раніше Путін з ініціативи британської сторони поговорив із прем'єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном. Путін висловив співчуття Кемерону у зв'язку з загибеллю британських підданих у катастрофі "Боїнга" над Донбасом 17 липня.

Він висловив зацікавленість і готовність надавати необхідну допомогу в проведенні ретельного міжнародного розслідування ІКАО всіх обставин катастрофи.

"До його завершення важливо утримуватися від будь-яких поспішних висновків і політизованих заяв", - сказано в повідомленні Кремля.

Сторони наголосили необхідність якомога швидше врегулювати кризу в Україні "винятково мирними засобами".

У розмові Путіна з канцлером Німеччини Ангелою Меркель сторони також наголосили важливість забезпечення всіма сторонами конфлікту безпеки роботи фахівців, організації об'єктивного й незалежного міжнародного розслідування.

Путін і Меркель "підтвердили пріоритетний характер якнайшвидшого припинення бойових дій і налагодження мирного переговорного процесу", говориться в повідомленні.

Як відомо, у ніч на понеділок Путін зробив заяву з приводу катастрофи з малайзійським "Боїнгом" на території України, контрольованої проросійськими бойовиками.