Пошуки на місці катастрофи Боїнга можуть затягнутися на тижні - експерти

Неділя, 3 серпня 2014, 17:46

Міжнародні експерти допускають, що обстеження місця падіння малазійського Боїнга може затягнутися на тижні.

Про таке заявив керівник пошукової місії Пітера Яп Алберсбергера на брифінгу у Харкові. 

"Якщо говорити про час, то рахунок йде не на дні, а на тижні. Територія падіння Боїнга дуже велика. Вона поділена нами на п'ять частин. Опрацьована одна п'ята частина", - зазначив глава місії.

Разом з тим  він зазначив, що місія "дуже залежить від домовленості про припинення вогню, тому на даний момент я не можу вам сказати нічого певного по датах нашого перебування".

"Кожен дюйм на місці катастрофи літака прочісується двома людьми: пошукачем і експертом зі знаходження останків або особистих речей. Все, що знаходиться на землі, ретельно фіксується і записується, потім запечатується і відправляється на базу", - повідомив Альберсберг.

За його словами, на даному етапі першочерговим завданням місії є пошук останків жертв і особистих речей загиблих, після чого місія перейде до пошуку уламків літака.

Альберсберг уточнив, що наразі участь у місії беруть судмедексперти і неозброєні поліцейські формування.

Глава місії висловив подяку за допомогу місцевим жителям: "У перші кілька днів місцеві жителі, що живуть поблизу від місця катастрофи лайнера, допомагали відшукувати тіла загиблих людей".

"Це було неймовірно болісно для місцевих жителів…. що у них біля будинків або за подвір'ям знаходяться уламки літаків, а також людські останки - є непростим життєвим досвідом. Діти не можуть грати на вулиці, тому що навколо можуть бути людські останки, фермери не можуть зібрати урожай. Для місцевих жителів знайти останки потерпілих та їх особисті речі та відправити їх на батьківщину така ж значуща і першочергове завдання, як і для нас ", - зазначив Альберсберг.

Як повідомили в ООН, у неділю більше 100 міжнародних експертів у супроводі 8 працівників ОБСЄ вели пошуки тіл загиблих на місці катастрофи Боїнга в Україні.

Як відомо, 2 серпня 8 спостерігачів ОБСЄ і 70 міжнародних експертів прибули на місце катастрофи малайзійського Боїнга.

Однак експерти і спостерігачі ОБСЄ були змушені покинути територію катастрофи літака малайзійських авіаліній через обстріли.

З 4 серпня очікується, що місія буде розширена та запрацює на повну силу - 5 команд по 20 експертів.

Укрінформ, Інтерфакс-Україна