Збити вертоліт із 12 військовими терористам допоміг місцевий зрадник - МВС

Четвер, 7 серпня 2014, 17:20

Спецгрупа МВС затримала посібника терористів, який передавав їм інформацію про переговори українських силовиків. Через цього зрадника бойовики збили в районі гори Карачун вертоліт Національної гвардії з генералом Сергієм Кульчицьким та ще 11 людьми на борту.

Про це повідомили в МВС.

Як зазначив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, спеціальною групою МВС із боротьби з тероризмом під керівництвом полковника В'ячеслава Аброськіна минулого тижня затримано громадянина "Р", жителя Краматорськ, 1972 року народження.

Будучи співробітником державної організації "Держчастотнагляд", у травні 2014 року цей чоловік був завербований офіцером зв'язку ДНР Віктором Аносовым (позивний - "Нос").

До кола обов'язків завербованого зрадника входило сканування радіочастот військових та надання інформації про дії і переміщення українських силовиків.

Проживаючи біля аеропорту, чоловік також надавав інформацію про зліт українських вертольотів і літаків, а також координував артобстріли позицій українських військ з боку терористів ДНР.

Правоохоронці встановили, що саме "Р" дав терористам інформацію про точний час прильоту на гору Карачун вертольота з генералом Кульчицькимна борту. Саме завдяки цьому його повідомленню терористи згрупувалися і збили саме цей вертоліт.

Громадянин "Р" співпрацював з терористами виключно з ідейних міркувань, підтримуючи ідею відокремлення частини держави і приєднання її до Росії.

"Зрадник Батьківщини був особисто знайомий з Гіркіним і хвалився своїми дружніми стосунками з останнім. Правда, це йому тепер не допоможе, – зазначив Антон Геращенко.

МВС передало затриманого в Службу безпеки України, яка веде загальну справу щодо банди терористів Гіркіна-Стрєлкова. Громадянин "Р" активно співпрацює зі слідством, видаючи своїх спільників, і розкриває зв'язки і контакти терористів.

У разі, якщо суд визнає провину "Р" у співучасті у терористичних актах з людськими жертвами доведеною, то йому може загрожувати покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Як відомо, 29 травня терористи із російської зброї ПЗРК збили український гелікоптер, який перевозив військових для ротації.

В результаті події загинуло 12 чоловік – шість військовослужбовців Національної гвардії України, включаючи екіпаж гелікоптеру, та шість – представників спецпідрозділу МВС України.

Серед загиблих - начальник управління бойової та спеціальної підготовки Національної гвардії України генерал-майор Сергій Кульчицький.

Українська правда