Екс-регіонал Онищенко обійшов Конституцію завдяки коням

Четвер, 2 жовтня 2014, 13:33

Центральна виборча комісії зареєструвала кандидатом в депутати екс-регіонала Олександра Онищенка попри рішення Вищого адміністративного суду.

Його прізвище з'явилося серед зареєстрованих кандидатами по 93-ому виборчому округу з центром  у Миронівці Київської області.

В середині вересня Онищенко-Кадирову було відмовлено у реєстрації, оскільки він у 2011 і 2012 роках проживав за межами України більше 180 днів протягом 365 днів. 

Тобто кандидат не дотримався вимог Конституції України та Закону щодо проживання в Україні протягом останніх п'яти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів України 26.10.2014.

Пізніше Онищенко оскаржив це рішення в Київському апеляційному адмінсуді і програв.

Онищенко намагався довести, що він "здійснював виїзди за межі України для прийняття участі у змаганнях та у службові відрядження, а також з метою проведення відпустки в іноземній державі та повертався в Україну, але він зареєстрований та проживає в Україні, що підтверджується відміткою в паспорті громадянина України". 

Так, Вищий адміністративний суд також відмовив Онищенку в задоволенні скарги.

"Можливість відсутності на території України менше 183 днів у зв'язку з участю в спортивних заходах та відпусткою не є підставою для визнання причин відсутності поважними при реєстрації кандидатом в депутати до Верховної Ради України", - сказано в рішенні суду.

"Окрім того, з автобіографії позивача (а.с. 41) вбачається, що з березня 2010 року по березень 2013 року він був президентом федерації кінного спорту України на громадських засадах", - вважають судді.

"Відсутні інші дані про те, що позивач зобов'язаний був виїжджати закордон в зв'язку з проведенням спортивних змагань та відпустки. За таких обставин суд не вбачає підстав для задоволення апеляційної скарги", - сказано в рішенні суду.

У Центральній виборчій комісії в коментарі "Українській правді" повідомили, що не мали права відмовити Онищенку в реєстрації, оскільки при повторній подачі документів він надав докази необхідності його перебування у відрядженні.

"Вперше Онищенко подав заяву і документи на реєстрацію по 93-ьому округу 11 вересня. 16 вересня ЦВК відмовила йому в реєстрації", - повідомив українській правді керівник прес-служби ЦВК Костянтин Хівренко.

"Після цього Онищенко 24 вересня повторно подав заяву щодо реєстрації його кандидатом по цьому ж округу. Разом з заявою він подав пакет відповідних документів і додав до них низку витягів з наказів про закордонні відрядження, довідки про службові відрядження від Федерації кінного спорту України", - розповіли у ЦВК.

"Відряджався він за кордон з метою підготовки та участі у змаганнях. Коли комісія вивчила всі подані документи, прийняла рішення про реєстрацію, бо ці довідки підтверджують законність його перебування за кордоном і дають можливість його реєструвати", - пояснив Хівренко.

Онищенко народився в Росії у м. Матвіїв-Курган Ростовської області і носив прізвище батька – Кадиров.

Українська правда