У Білорусі активістку оштрафували за листівки на підтримку України

Середа, 19 листопада 2014, 10:58

У Білорусі активістку оштрафували на $400 за листівки "Руки геть від України".

Про це повідомляє "Белорусский партизан"

Ленінський суд міста Гродно визнав Ольгу Крапотіну винною в "незаконному виготовленні та розповсюдженні друкованої продукції" (ст. 22.9 ч.2 КоАП) і оштрафував на 30 базових величин - 4 мільйони 500 тисяч рублів (приблизно $ 400).

Як зазначає білоруська служба "Радіо Свобода", активістка виготовила листівки з текстом "Верните Крым! Руки прочь от Украины" і " Ганьба здраднікам Радзімы з "трыкалорам" у зубах. Пуцін вам далонь пацісне, як уздыме на штыках!", які клала під двірники авто з російськими номерами.

Крапотіну затримали 19 вересня в центрі Гродно поруч з готелем "Неман". При ній було 17 листівок. За місцем її проживання провели обшук, але нічого не знайшли.

Міліціонери в суді засвідчили, що затримували Крапотіну. Один з них пояснив, що текст листівки, як йому здалося, мав "опозиційний характер", але жоден так і не міг чітко пригадати, що там було написано. Обидва говорили, що нібито текст був пов'язаний з Майданом.

У суді Крапотіна не заперечувала, що сама надрукувала листівки в інтернет-кафе, клала їх на скло машин і цим самим намагалася донести до громадян інформацію про те, що відбувається в Україні. Але вона не розуміє, чим її дії відрізнялися від того, як люди щодня кладуть на ті самі авто численні рекламні матеріали.

Суддя зачитав лист з Міністерства інформації Білорусі, в якому говорилося, що листівки носять масово-політичний характер, але оцінки змісту листівок не давалося. За рішенням суду Ольгу Крапотіну визнали винною в незаконному виготовленні та розповсюдженні листівок. Крапотіна з рішенням не погодилася і заявила після суду:

"Мені присудили більше, ніж я отримую зарплати на місяць. Обов'язково буду оскаржувати рішення".