В РФ заявили, що "гуманітарку" для бойовиків показали і ОБСЄ, і українцям

Субота, 31 січня 2015, 19:23

Автоколону МНС РФ з "гуманітарним вантажем" для Донбасу від кордону вперше супроводжували спостерігачі ОБСЄ.

Про це повідомив начальник Ногінського рятувального центру МНС РФ Олександр Лекомцев.

За його словами, оформлення вантажу на кордоні зайняло 1,5 години, що спостерігали за процесом українські митники "претензій до нього не мали".

"Від переходу до місця розвантаження (колону) вперше супроводжували співробітники місії ОБСЄ", - повідомив Лекомцев. Вони також продовжили спостереження за розвантаженням в Донецьку.

Колона МНС Росії, що доставила "гуманітарку" в Луганськ, повертається в Ростовську область, повідомили в МНС.

Як заявив старший колони Василь Местников, на КПП в ростовському Донецьку були присутні представники ОБСЄ як спостерігачі.

"Вони оглянули вантаж. Також його оглядала українська сторона - брала активну участь в огляді кожного автомобіля", - заявив Лекомцев.

Згідно з повідомленням, на Донбас 31 січня доставлено більше 1,5 тисяч тонн гуманітарної допомоги - продуктів харчування, серед яких рибні консерви, крупи, макарони, а також медикаменти, в тому числі інсулін, будівельні матеріали, електроенергетична обладнання.

До розвантаженню гуманітарної допомоги, доставленої в Донецьк колоною МНС РФ, були підключені 250 студентів-волонтерів з п'яти вузів міста.

"До робіт підключався і ректор Донецького національного університету Сергій Баришніков, якому була передана доставлена з колоною партія книг і навчальних посібників", - наголошується в повідомленні.

Також повідомляється, що основна частина вантажів - 450 тонн продовольства. За словами "заступник начальника Центру управління відновленням "ДНР "Ігоря Біловіда, усі продукти призначені "лише для  соціальних їдалень і незаможних верств населення". 

"У понеділок вони будуть передані в дитячі садки, інтернати та соціальні їдальні", - заявив він.

Також наголошується, що на луганські склади завезли більше 750 тонн продовольства, медикаментів, електрообладнання, будматеріалів і матеріалів, необхідних для відновлення соцоб'єктів.

Як зазначив "начальник Центру управління відновленням "ЛНР" Олександр Дробот, доставлений вантаж уже розподілили і після відвантаження доставлять на об'єкти.

"В основному це харчування дітей у школах, дошкільних закладах, будинках престарілих, госпіталі для ветеранів ВВВ, а також стаціонари в медичних установах і соціальні їдальні. Зараз ми забезпечуємо 50 столових республіки продовольством для незахищених верств громадян. Щодня до нас приходять близько 25 тис. людей", - заявив Дробот.

"У населених пунктах, які зазнали обстрілу, вже почали роздавати продуктові набори", - повідомляє ТАСС.

ТАСС