Путін примушує Україну до миру на його умовах - експерт

Вівторок, 24 лютого 2015, 12:51

Президент Росії Володимир Путін продовжить економічний, фінансовий підрив України всіма можливими способами.

Таку думку в інтерв'ю "Українській правді" висловила кремленолог, експерт з російської правлячої еліти старший науковий співробітник інституту Брукінгса Лілія Шевцова.

"...Буде постійний пошук ворога всередині країни і зовні. А Україна - претендент №1 на звання ворога. Але, звичайно, Україна - не як основний і єдиний ворог, а в зв'язці із Заходом і Сполученими Штатами. Саме цей темний, величезний ворог може бути реальним консолідуючим чинником для Путіна і еліти. З цієї парадигми він не вийде", - говорить Шевцова.

"Інша справа, які механізми Кремль буде використовувати для підтримки моделі фортеці в облозі? Звичайно, це - військові дії і підтримка сепаратистів. Але є й інші", - зазначає експерт.

За її словами, Кремль продемонстрував дивовижну здатність до експерименту з самими незвичайними видами війни:

"Це та неоголошена військова війна, і митна, і економічна, газова, інформаційно-пропагандистська війни".

"Мета залишається та сама, а засоби можуть бути найрізноманітнішими - і військовими, і м'якшими. Якщо Путіну вдасться тактика примусу України до світу на його умовах, він продовжить у будь-якому випадку", - вважає експерт.

"Продовжить економічний, фінансовий підрив України, буде чекати дефолту. Буде використати такі фактори, як кооптація: підкуп частини української політичної еліти, зв'язка з вашими олігархами".

"Кремль задіює різноманітні засобів підриву України. І російська еліта дуже вміло використовує це і всередині Росії", - сказала Шевцова.