У Москві залишили за ґратами до травня українця, екс-директори заводу "Знамя"

П'ятниця, 6 лютого 2015, 13:45

Лефортовський суд Москви продовжив до травня 2015 року арешт колишнього директора українського оборонного заводу "Знамя" Юрія Солошенка, який був арештований у російській столиці ще в серпні минулого року за звинуваченням у шпигунстві.

"3 лютого суд виніс рішення про продовження терміну арешту Солошенку, звинувачуваному за статтею 276 КК РФ (шпигунство), до 5 травня 2015 року", - сказала "Інтерфаксу" у п'ятницю прес-секретар суду Юлія Скотнікова.

"Справа має гриф "секретно",- уточнила Скотнікова.

Юрія Солошенка затримали в Москві у серпні 2014 року, куди він приїхав на ділову зустріч.

"Усе знають, що його "підставив" знайомий, з яким він співпрацював і якому довіряв", заявив син українця Олександр Солошенко.

"Мій батько 50 років в оборонній промисловості. У нього були налагоджені контакти, тож і на пенсії до нього зверталися, що з одного, що з іншого боку. Адже підприємство, яким він керував, виживало за рахунок російських замовлень: за часи незалежності не надійшло жодного держзамовлення", - сказав він.

"Тож нічого секретного ні в нас, ні в росіян не було – це була єдина система. І зинувачення в шпигунстві – це просто абсурдно. Чіткого розуміння, чому затримали батька, ні в кого немає. Варіанти: потрібні "шпигуни", потрібні гучні справи", - заявив Солошенко-молодший.

Юрій Солошенко є громадянином України. Однак до нього не пускають уже кілька місяців консула України в Росії Геннадія Брескаленка. Консул кілька разів звертався до слідчого із проханням про зустріч однак відповіді не отримав, повідомила "Українській правді" російська правозахисниця Зоя Светова.

"Співробітники ФСБ затримали Солошенка на Київському вокзалі, коли він зійшов із поїзда. Він точно не встиг нічого зробити проти Росії, отримати якісь секрети чи вивезти за межі країни", - сказала Светова.

Наприкінці січня Светова відвідала Лефортовський ізолятор і змогла поговорити з Юрієм Солошенком. Як член Громадської спостережної комісії вона має право відвідувати російські в'язниці й спілкуватися з арештованими.

"Видно, що він дуже хвилюється. На здоров'я не скаржиться, хоча в нього тахікардія, ішемічна хвороба серця й постійно скаче тиск", - розповіла Светова.

Юрій Солошенко розповів правозахисниці, що написав прохання про помилування на ім'я російського президента. Однак Светова каже, що писати прохання рано, "адже він ще не засуджений".

"Я не почуваюся винним ні перед Росією, ні перед Україною. Я рідко зустрічаюся зі слідчим і в мене проблеми зі захисником. Я за визначенням не міг бути шпигуном", - передає слова Солошенка правозахисниця.

"Справу засекречено, адвокат Сергій Кисіль, який захищає Юрія Солошенка, широкій публіці не відомий, і є підозра, що він – саме з тих адвокатів, які зазвичай ведуть подібного роду справи", - пояснила Светова.

Вона вважає, що родичам підозрюваного слід терміново знайти нового адвоката.

Юрій Солошенко близько 20 років керував полтавським заводом "Знамя". У 2010 році він пішов на пенсію. Кажуть, що останнім часом він мав якісь партнерські відносини з таким собі Геннадієм Колеговим, який пов'язаний із генералом Міноборони РФ Олегом Морозовим.

Улітку минулого року Юрій Солошенко поїхав до Москви, щоб поспілкуватися зі своїми партнерами. За ним уже стежили, і затримали одразу по приїзду в російську столицю.