Луценко: в човні коаліції четверо по черзі на веслах, а п'ятий - мітингує

П'ятниця, 13 березня 2015, 12:40

У парламентській коаліції виникають розбіжності, але її члени усвідомлюють, що будь-які внутрішні чвари приведуть до антиукраїнського реваншу.

Таку думку висловив лідер фракції "Блоку Петра Порошенка" Юрій Луценко в інтерв'ю "Українській правді".

За словами Луценка наразі коаліція тісно співпрацює з урядом:

"Тепер кожен урядовий законопроект підкріплюється урядовою делегацією, яка пояснює фракціям, чому питання поставлене саме так, і чого хочуть досягти таким чином. Ще важливіше, що особисто прем'єр йде назустріч депутатським поправкам. При фінальному обговоренні фактично рівні права мають уряд, комітети ВР і лідери фракцій коаліції", - каже депутат.

Але, за його словами, це не вирішує всіх проблем:

"Чи відкриває це шлях до швидких реформ? Ні. Є дві проблеми. Перша: фракції коаліції – дуже різні. Треба чесно сказати, що з п’яти фракцій коаліції завжди знаходиться одна, що займає особливу позицію. Але загальна кількість у 303 голоси дає нам можливість дозволяти тій чи іншій фракції утриматися від голосування.

"Така собі картина човна, де четверо по черзі на веслах, а п'ятий – мітингує :)", - зазначив Луценко.

"Друга проблема: невпорядкованість законодавчої роботи. Прийнявши коаліційну угоду, ми сказали А. Тож тепер, щоб не бути Б, маємо скласти план законодавчих актів, призначити відповідальних за конкретні законопроекти від кожної фракції коаліції, уряду та АП, і розпочати системне реформування країни. Саме цим зараз займається голова ВР Гройсман і колеги. Всі ми розуміємо: розраховувати можемо лише на себе", - зазначив депутат.

За його словами, опозиція приходить у парламент лише на початку дня для виступу, і щоб дізнатися новини із ГПУ.

"Дві групи позафракційних також усунулися від роботи. Знаю, що у них є образи. Вони недопущені до керівництва комітетів, але, з іншого боку, це не позбавляє їх необхідності роботи в залі", - додав депутат.

"Шкода, але багато хто з тих, хто пройшов до парламенту, навіть у час війни живе старими стереотипами 2005 року і лише чекають, коли ж ця коаліція розвалиться. Можу заявити: не дочекаєтесь. Над кожним відповідальним депутатом коаліції висить дамоклів меч історичної пам’яті про те, що будь-які внутрішні чвари призведуть до антиукраїнського реваншу", - наголошує Луценко.

Українська правда