Мін'юст має намір передати на місця послуги з реєстрації бізнесу та нерухомості

Середа, 20 травня 2015, 13:31

Кабінет міністрів подасть до Верховної Ради два законопроекти, спрямованих на децентралізацію щодо реєстрації прав на нерухоме майно та активів.

Про це розповів на засіданні Кабінету міністрів у середу міністр юстиції Павло Петренко.

За його словами, міністерство юстиції спільно з фракціями коаліції напрацювало два комплексні закони, "які змінюють філософію надання адміністративних послуг в сфері реєстрації бізнесу та нерухомості".

"Всі сервіси, які раніше надавалися міністерством юстиції, передаються до повноважень органів місцевої влади. Разом із цими послугами передається весь бюджет і всі кошти, які раніше отримувала держава від надання цих сервісів", - пояснив Петренко.

За словами міністра, мова йде приблизно про півмільярда гривень, які отримають місцеві бюджети.

До надання цих послуг мають намір залучити близько 7 тисяч нотаріусів на місцях.

"Ми вважаємо, що державний службовець, призначений з Києва, є немотивованим надавати якісні послуги в маленькому населеному пункті", - зазначив Петренко.

За його словами, друга новація - запровадження принципу екстериторіальності надання сервісів щодо реєстрації бізнесу і нерухомості.

"Це означає, що тепер український громадянин зможе зареєструвати будь-яку компанію, внести зміни до її статуту… по всій території України, незалежно від місця реєстрації самої компанії та місця проживання", - пояснив міністр.

Також, за словами Петренка, громадяни зможуть в рамках області проживання "вчинити будь-яку реєстраційну дію зі своїм нерухомим майном".

Третя новація - запровадження надання електронних сервісів щодо всіх без виключення послуг щодо реєстрації бізнесу та нерухомості, через електронний портал без контакту з відповідним реєстратором.

Міністр нагадав, що міністерство вже запустило систему надання довідок про компанії онлайн.

Українська правда