За пожежу на нафтобазі вже відповідатимуть дві особи

П'ятниця, 12 червня 2015, 13:07

У зв'язку з пожежею на нафтобазі "БРСМ-Нафта" під Васильковом затримано фактичного її керівника Юрія Шквиру, також до відповідальності притягнуть інженера Юрія Южаніна.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, доповідаючи на засіданні уряду у п’ятницю.

"Проведено три первинні огляди місця події й прилеглих територій. Більш детальний огляд буде проведено після завершення гасіння пожежі", - повідомив він.

"Під час допитів працівників підприємства вже встановлено, що роботи здійснювалися без дотримання правил безпеки, шляхом змішування бензину різних октанових чисел", - сказав голова МВС.

Аваков повідомив, що за місцем проживання декількох керівників цього підприємства проведено обшуки, вилучено документи й речі, які мають значення для розслідування.

"Фактичне керівництво нафтобазою здійснював Шквира Юрій Іванович, який офіційно обіймав посаду заступника ТОВ "Укртрансоіл" до 2009 року. Учора зазначену особу затримали, відповідно до норм кримінально-процесуального кодексу підготовлено повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 273", - заявив голова МВС.

"Також до кримінальної відповідальності притягається головний інженер товариства з обмеженою відповідальністю "Парком-Транс" Южанін Юрій Аркадійович, який відповідав за безпеку праці й експлуатацію нафтосховища. Ця людина зараз лягла в лікарню й у лікарні з ним спілкуються слідчі й представники прокуратури", - додав Аваков.

Аваков зазначив, що ще 8 червня Головне слідче управління МВС почало кримінальне провадження за ч. 2 ст. 273 КК України, санкція якої передбачає позбавлення волі від 2 до 10 років в’язниці.

Він підсумував, що у МВС розглядали й розглядають 4 ключових версії виникнення пожежі:

- порушення правил безпеки на вибухонебезпечному підприємстві при експлуатації обладнання для перекачування й змішування паливно-мастильних матеріалів, проведення зварювальних робіт чи поводження з вогнем;

- недотримання обслуговуючим персоналом технологічного процесу, невідповідність (вимогам) технічного стану устаткування нафтобази;

- умисний підпал із метою дискредитації групи компаній "БРСМ" і примус її власників до передачі активів компанії конкурентам;

- підпал із метою приховання розтрати керівництвом компанії "БРСМ" паливно-мастильних матеріалів і отримання страхової компенсації.

"Установлено, що діяльність із переробки й реалізації нафтопродуктів на ці бази здійснювалася без відповідних дозволів про введення в експлуатацію й діяльність нафтосховища, виконання робіт підвищеної небезпеки", - заявив голова МВС.

"У Державній архітектурно-будівельній інспекції відсутня будь-яка інформація щодо цього об'єкту. Державна служба гірського нагляду й промислової безпеки також не має даних про діяльність даної нафтобази", - сказав також Аваков.

"Українська правда"