Рада ще подумає про повернення жінкам права виходити на пенсію у 55 років

Середа, 17 червня 2015, 14:15

У Верховній Раді обговорили пропозицію скасувати пенсійну реформу, зокрема повернути жінкам право йти на пенсію в 55 років, однак рішення ще не ухвалили.

Три законопроекти про внесення змін до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" не набрали необхідної кількості голосів: законопроект №1031-1 підтримали 162 депутати, №1031-2 - 157 депутатів, за проект закону №1031-3 – 171 депутат.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман сказав: "Очевидно, що є розумна пропозиція сісти і виважено розробити це рішення".

"Висловлено низку позицій, що треба в окремих робочих групах з урядом порахувати все і зробити якісний проект закону. Тому доцільно було б не приймати зараз рішення остаточне, а відповідним чином опрацювати це у фракціях, групах, спільно з профспілками, спільно з урядом, зробити техніко-економічні обґрунтування – і тоді це робити", - вважає спікер.

Він додав, що це співпадає з позиціями, висловленими напередодні на нараді з керівниками фракцій і груп та профспілками.

Під час обговорення питання представниця "Опозиційного блоку" Наталя Королевська сказала, що зараз є можливість "виправити помилку" попередньої влади і скасувати пенсійну реформу. За її словами, треба не лише повернути вихід жінок на пенсію в 55 років, але й провести індексації пенсій і заробітних плат, скасувати "податок на пенсії" і поновити права пенсіонерів, які працюють.

Серед пропозицій була норма, що чоловіки мають право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років, жінки - 55 років за наявності страхового стажу не менш як 15 років (нині – після досягнення 60 років та наявності страхового стажу не менш як 15 років).

Як відомо, у липні 2011 року Верховна Рада підвищила пенсійний вік для жінок до 60 років, страховий стаж підняла до 30 років для жінок та 35 років для чоловіків. Пенсійний вік чоловіків-держслужбовців тоді підвищили до 63 років.

При цьому жінкам дозволили іти на пенсію в 55 років на невигідних умовах: якщо жінка має не 20, а 30 років стажу, якщо вона бере на себе зобов’язання ніде 6ільше не працювати, і при цьому вона отримує понижуючий коефіцієнт 0,5% за кожен рік.

Згодом вносилися зміни до пенсійного законодавства. Не раз пропонувалося скасувати цю пенсійну реформу, а також озвучувалися ідеї іншої – зокрема, з новими підвищенням пенсійного віку нинішньою владою, від якого поки відмовилися.

"Українська правда"

Матеріали за темою