Україна підтримала ідею Нідерландів про трибунал у справі MH17

Середа, 24 червня 2015, 16:48

Київ підтримує створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності винних у катастрофі малайзійського "Боїнга" рейсу MH17 в 2014 році.

Про це на брифінгу заявив посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"З точки зору міжнародної легітимності механізму притягнення до відповідальності, найбільш оптимальною є модель створення трибуналу, статут якого схвалюється Радою Безпеки ООН. Це дозволить забезпечити взаємодію з трибуналом всіх країн і визнання його рішень", – сказав він.

Кулеба додав, що Україна не відкидає й інших механізмів притягнення до відповідальності, в тому числі в межах національної юрисдикції.

Він нагадав, що на даний момент розслідуванням займається нідерландська Рада з безпеки на транспорті, який є незалежною структурою.

Попередні висновки, оприлюднені цим органом, свідчать про ураження літака ракетою "земля-повітря".

"Що стосується остаточних результатів розслідування Ради, в тому числі, щодо траєкторії польоту і місця запуску ракети, то вони повинні бути оприлюднені, орієнтовно, в жовтні цього року. Ми розраховуємо, що до того часу будуть досягнуті домовленості щодо оптимального механізму притягнення до відповідальності винних осіб", – сказав Кулеба.

При цьому він уточнив, що мова йде не тільки про безпосередніх виконавців злочину, але і про організаторів, інших осіб, які здійснювали будь-яке сприяння в його здійсненні.

Як відомо, раніше з пропозицією створити міжнародний трибунал з цього питання виступили Нідерланди.

Раніше авторитетний дослідницький проект Bellingcat опублікував серію розслідувань про те, що ракетна установка "Бук", якої збили літак, була доставлена з Росії і управлялася російськими військовими.