Джемілєв анонсував створення військового підрозділу з кримчан

Четвер, 25 червня 2015, 13:03

Депутат від Блоку Петра Порошенка і уповноважений президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв пропонує створити військовий підрозділ з переселенців з Криму.

Про це він заявив у середу під час виступу у парламенті Італії, повідомляться на сайті БПП.

"У нас з’явилася ідея створити військовий підрозділ із дислокацією в Херсонській області, який би складався із вихідців із Криму, не лише кримських татар. Президент Порошенко не заперечує. Нині триває обговорення, якій структурі він буде підпорядкований: Національній гвардії чи Міноборони", – сказав він.

Джемілєв додав, що з часу анексії півострів залишили 35 тисяч людей, із яких більше половини – кримські татари. Вони виїздять переважно в західні регіони України, хоча Меджліс радить кримськотатарському населенню концентруватися у межах Херсонської області.

З одного боку, це допомогло б посилити українську присутність на кордоні з Кримом, а з іншого – людям потім легше буде повертатися на батьківщину, вважає Джемілєв.

За його словами, попри тотальну дезінформацію та промивання мізків членам Меджлісу з боку російських агентів, переважна більшість кримських татар залишаються на проукраїнських позиціях. Місцевій владі вдалося переманити на свій бік лише трьох із 33 членів Меджлісу.

Щоб протидіяти зомбуванню кримських татар, їм допомагають із облаштуванням супутникових антен і працюють над запуском радіостанції "Майдан".

Джемілєв також переконаний, що Україна має продовжувати економічну блокаду анексованого півострова, оскільки абсурдно "годувати окупантів за свій рахунок".

Лідер кримських татар впевнений, що невдовзі агресії Росії настане кінець.

"Мені здається, чим далі лізтиме Росія, тим швидше наближатиметься до свого кінця. Я впевнений, що Україна – це остання авантюра Росії. Це – не Чечня. Тут Росія захлинеться. Якщо нині загальне число втрат серед українських вояків 5-6 тисяч загиблих, то у росіян у два з половиною рази більше. Ми своїх воїнів ховаємо з почестями, а вони своїх загрібають, як собак", – додав він.

Українська правда