Порошенко запевняє, що не дасть на себе тиснути у питанні статусу Донбасу

П'ятниця, 26 червня 2015, 19:58

Президент Петро Порошенко заявив, що не дасть іноземним партнерам, у тому числі західним, тиснути на себе у питанні встановлення місцевого самоврядування в окупованих регіонах Донецької та Луганської областей.

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу "Інтер", яке вийшло в ефір у п'ятницю ввечері.

"Україна є самостійною, незалежною і суверенною державою, і право встановлювати режим місцевого самоврядування належить виключно носію державної влади – народу України і обраним цим народом представникам у ВР та президенту", - заявив Порошенко.

"Жодного тиску на Україну, на українську владу або на мене особисто немає і бути не може, оскільки я здійснювати цей тиск не дозволю, бо я є президент, гарант української Конституції, і ми будемо вирішувати, виключно виходячи з інтересів України", - додав він.

За словами президента, дуже важливо, щоб в розробці Конституції  брали участь і представники окремих регіонів Донецької та Луганської області.

"Тільки не парашутисти з Москви, а реальні люди, які представляють народ у Донецьку і Луганську", - зазначив він.

"Для того щоб уникнути будь-яких тлумачень особливого режиму місцевого самоврядування, наскільки мені відомо, Конституційна комісія запропонувала у перехідних положеннях відобразити, що режим місцевого самоврядування на території окремих районів Донецької та Луганської областей визначається законом. І таким чином забезпечила 100%-ву законність тих норм, які проголосовані в парламенті, і які повністю відповідають Мінським угодам", - додав Порошенко.

"І таким чином і Конституційне врегулювання цього питання, на мою думку, після голосування змін до Конституції у Верховній Раді буде завершено", - зазначив він.

Раніше  в коментарі "Європейській правді" ЄС підтвердив, що звертається до української сторони з пропозицією надати окремим районам Донецької і Луганської областей особливий статус, не чекаючи, доки бойовики та РФ виконають перші пункти мінських домовленостей.

Водночас наступного ранку ЄС окремою заявою повідомив, що "не змінював позицію" щодо Мінська.

Українська правда