ФДМ хоче не виставляти на передпродаж 5-10% акцій стратегічних підприємств

Середа, 8 липня 2015, 15:20

Фонд держмайна пропонує скасувати обов'язковий продаж на фондових біржах 5-10% акцій стратегічних підприємств перед їх приватизацією.

Про це сказав голова ФДМ Ігор Білоус на засіданні Кабінету міністрів 8 липня.

"Ми внесли на розгляд зміни до приватизаційного закону, щоб скасувати 5-10% - щодо стратегічних об’єктів, тому що це збиває весь процес приватизації", - сказав він.

"Кабмін розглянув, схвалив його, зараз цей проект закону – на шляху до комітету (ВР). Я сподіваюся, що ми ще встигнемо до кінця липня це провести для того, щоб я не продавав 5 чи 10 відсотків на біржі, а ми сконцентрувалися на процесі (приватизації) в кінці року", - заявив Білоус.

"Це дуже велика зміна. Також велика зміна – щоб ми змогли легше і простіше залучати професійних радників – тобто консультантів до цього процесу, щоб нам залучити більшу кількість потенційних глобальних інвесторів. І ми разом з ними – вони з бізнес-сторони, виконали всі процедури і провели ці тендери", - сказав він.

Наразі закон передбачає, що держава обов'язково повинна продати на фондових біржах пакет акцій таких підприємств у розмірі від 5 до 10% статутного капіталу. Зокрема, продаж на фондових майданчиках здійснюється до проведення конкурсу – для визначення ринкової вартості пакета акцій.

Голова ФДМ вважає, що виключення відповідної норми дозволить прискорити приватизаційні процеси.