Суддів роздивляться "під лупою" і спитають про джерела статків - Порошенко

П'ятниця, 6 листопада 2015, 14:05

Кожного суддю оцінять на професійність, доброчесність і законність отримання доходів, а суддів, які не зможуть пояснити джерела своїх статків, звільнять.

Про це заявив президент Петро Порошенко, виступаючи в Національному університеті імені Тараса Шевченка.

Президент сподівається, що за рекомендацією Венеціанської комісії до перехідних положень змін до Конституції в частині правосуддя включать питання оцінювання судді на відповідність таким критеріям, як компетентність, професійна етика чи доброчесність.

"Ті судді, які не відповідають зазначеним критеріям, які не проходять тестування, які не проходять відповідні оцінки, мають бути звільнені – це справедливо. Але в той же час, чесні, некорумповані, професійні судді мають залишитися і продовжувати працювати – але вже з абсолютно іншим рівнем довіри суспільства", - сказав він.

Першими мають пройти перевірку судді Верховного Суду, найвищої судової інстанції України, судді вищих спеціалізованих суддів, потім буде оцінювання суддів апеляційної інстанції, потім – оцінювання суддів першої інстанції.

"Кожен суддя не просто пройде перевірку, не лише складе іспит, кожного суддю Вища кваліфікаційна комісія роздивиться під лупою і з точки зору професійних знань, і щодо дотримання антикорупційного законодавства, дотримання правил судової етики", - заявив Порошенко.

"Перевірятимуться декларації суддів, коректність декларування доходів, видатки, особисті, членів родин, (справедливість) прийняття суддею тих чи інших рішень і підстави для скасування тощо", - сказав він.

Порошенко наголосив, що "це саме мають пройти й державні службовці", щоб до "довжелезної черги принадних посад вишикувалися лише порядні, справедливі люди, які збираються не заробляти, а працювати на державу".

"У проекті (змін до Конституції) закладено принцип індивідуальної відповідальності. Це міжнародний стандарт – і в європейській демократичній державі, я впевнений, що по-іншому бути не може", - наголосив президент.

"Законопроектом передбачається нова підстава для звільнення судді – неможливість пояснити джерела своїх доходів, джерела походження майна. І це ще один додатковий механізм боротьби з корупцією в судовій системі. Бо сьогодні ЗМІ пістрявіють інформацією по казково багатих суддів – і від цього страждають чесні судді", - сказав він.

Порошенко зазначив, що бачив днями рейтинг задекларованих суддями подарунків. "У мене риторичне запитання: ці подарунки були за червоний диплом, чи за красиві очі, чи за щось інше? Чи, найбільш вірогідно, ці подарунки судді отримують за неправосудні рішення?".

"За новими правилами неможливість пояснити легальність джерел таких статків може бути підставою для звільнення судді та, безумовно, для притягнення до відповідальності", - повідомив він.

"За підсумками оцінювання в системі будуть залишатися лише найкращі представники суддівського корпусу. На місце звільнених суддів через процедуру прозорого конкурсу будуть набрані нові служителі Феміди. І це ще одна норма, яка буде закріплена в Законі по забезпечення права на справедливий суд – прозорий конкурс. Зараз ця норма піднімається вже на конституційний рівень", - сказав Порошенко.

"Подібне оцінювання суддя проходитиме не один раз, а на кожному етапі своєї суддівської кар’єри, як то при переведенні з одного суду до іншого в межах однієї інстанції, а також до суду іншої інстанції, більш високої", - наголосив він