Касько: закон про спецконфіскацію в нинішньому вигляді приймати не можна

Понеділок, 9 листопада 2015, 17:04

Заступник генпрокурора Віталій Касько виступає проти прийняття Радою в редакції профільного комітету законопроектів про спецконфіскацію майна, нажитого злочинним шляхом.

Про це він сказав журналістам, повідомляють "Українські новини".

"Я дуже сподіваюся, що в тій редакції, в якій вони схвалені комітетом, вони не будуть прийняті Верховною Радою, так як будуть заважати не тільки в наших кримінальних провадженнях, але і будуть заважати працювати Національному антикорупційному бюро", – сказав він.

За словами Каська, якщо законопроекти будуть прийняті в редакції комітету, то після створення Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів, вони не дадуть цьому Нацагентству достатніх повноважень для його роботи, а отже не буде результатів.

Він додав, що Генеральна прокуратура виступає за те, щоб ці законопроекти були прийняті в цілому з мінімальними правками в редакції першого читання.

"Вони надали б можливість дійсно конфісковувати майно до того, як у справі з'явився підозрюваний, а також майно третіх осіб, якщо є дані, що воно отримано злочинним шляхом", – сказав він.

Касько додав, що ті поправки, які були внесені депутатами і схвалені комітетом, нівелюють суть цих законопроектів.

Як відомо, 8 жовтня Рада прийняла за основу законопроект, який дозволяє застосування спецконфіскації до отриманого злочинним шляхом майна. За словами генпрокурора Віктора Шокіна, цей документ становить загрозу правам людини та економічній безпеці держави.

5 листопада Рада намагалася прийняти цей документ в цілому, проте не знайшла достатньо голосів. Законопроект був відправлений в комітет на доопрацювання.

Цей документ мав бути розглянутий профільним комітетом Ради в понеділок, однак на засідання не з'явилася достатня кількість депутатів.

Закон про спецконфіскацію входить в так званий "безвізовий пакет", необхідний для скасування європейських віз для українців.