Пайєтт розповів, як розподіляли кошти на реформу прокуратури України

Середа, 16 березня 2016, 21:27

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт пояснив, що гроші, які надали США, спрямовувалися не безпосередньо в органи прокуратури України, а міжнародним організаціям-партнерам.

Про це він повідомив на своїй Twitter-сторінці.

За словами дипломата, $200 тис. США надали Організації економічного співробітництва і розвитку на розробку тестів для співробітників органів прокуратури, а ще $2 млн - для Міжнародної організації з розвитку і права, щоб надалі використати в реформі прокуратури.

"Те саме стосується допомоги США для патрульної поліції, іншої судової реформи і проектів з верховенства права", - додав Пайєтт.

Він також наголосив, що США бажають бачити від Генеральної прокуратури України реальну боротьбу з корупцією, а не "відкритий і агресивний опір реформам".

Як відомо, Генпрокуратура України на запит народних депутатів проведе розслідування обставин використання коштів, що надійшли від американських і європейських партнерів на реформування органів прокуратури, але що так і не надійшли на офіційні рахунки відомства.

"Прокуратура проводила певні перевірки. У нас доволі питань - де поділися кошти, які виділялися нашими зарубіжними партнерами для реформи прокуратури, але на наші офіційні рахунки не надійшли", - розповів прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко.

Він повідомив, що інформація буде внесена в Єдиний реєстр досудових розслідувань і це "дасть старт певному серйозному розслідуванню, у рамках якого будуть допитані й високі посадовці Генпрокуратури, які відповідали за реформи".

Говорячи про те, про яку суму коштів йде мова, прокурор Генпрокуратури заявив, що в різний час виділялися різні суми: "Одна сума - близько $200 тис., інша - $2 млн".

Куценко припустив, що є усі підстави говорити про злочин, передбачений ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Інтерфакс-Україна