Понад 270 видатних західних діячів просять звільнити Надію Савченко

Понеділок, 7 березня 2016, 11:48

Понад 270 визначних західних діячів виступили з відкритим листом до європейських лідерів із закликом звільнити українську льотчицю Надію Савченко.

Текст відкритого листа є у розпорядженні "Європейської правди".

Авторами листа є лауреати Нобелівської премії, письменники, науковці, політики, громадські діячі, філософи, художники, що представляють щонайменше 20 країн світу.

Серед підписантів відповідної петиції Світлана Алексієвич (лауреат Нобелівської премії з літератури, Білорусь), Томас Венцлова (лауреат Нобелівської премії з літератури, Литва-США), Ельфріда Єлінек (лауреат Нобелівської премії з літератури, Австрія), Маркус Мекель (екс-глава МЗС Німеччини), Гі Верхофстадт (президент Групи Альянс лібералів і демократів за Європу в Європейському парламенті, колишній прем'єр-міністр Бельгії), Віктор Шендерович (письменник, Росія), Агнешка Холланд (режисер, Польща), Михайло Епштейн (професор кафедри теорії культури та російської літератури, Університет Еморі, Атланта (США)) та інші.

Вони закликали європейських лідерів "вжити надзвичайних заходів з метою негайного і безумовного звільнення 34-річної Надії Савченко, громадянки України, викраденої і поміщеної у в'язницю на понад 20 місяців в Російській Федерації" і прийшли до висновку, що "наша здатність врятувати її життя буде перевіркою ефективності міжнародної дипломатії і нашої відданості європейським цінностям ".

Ініціативу збору підписів під відкритим листом було запущено групою польських та українських інтелектуалів, протягом лише одного дня було зібрано понад 5 тисяч підписів.

Приєднатися до ініціативи можуть всі охочі – підписати відкритий лист можна за адресою: http://www.ipetitions.com/petition/free-savchenko-open-letter-to-european-leaders.

Як відомо, Надія Савченко оголосила сухе голодування 3 березня, після того, як суд не дав їй виступити з останнім словом і переніс засідання на 9 березня.

При цьому Савченко заборонила годувати себе силоміць, однак, як пояснювали адвокати, за російським законодавством їй не можуть дозволити померти.

Напередодні у ряді українських та європейських міст пройшли акції на її підтримку.