МЗС протестує проти визнання Афанасьєва громадянином РФ

Вівторок, 19 квітня 2016, 01:07

МЗС України висловило рішучий протест у зв'язку з примусовим визнанням незаконно засудженого в РФ українця Геннадія Афанасьєва російським громадянином.

Про це йдеться в заяві МЗС.

У повідомленні також наголошується, що "референдум" в Криму був нелегітмним, а значить українці, які проживають на території півострова, не можуть визнаватися громадянами РФ.

"Незважаючи на наявність в особовій справі Геннадія Афанасьєва паспорта громадянина України для виїзду за кордон, а також офіційні заяви від нього щодо відмови від російського громадянства та належності до громадянства України, російська сторона не визнає українського громадянства та відмовляється надавати дозвіл на зустріч з ним консульських посадових осіб України", - заявили в МЗС.

Міністерство закордонних справ вимагає від російської сторони припинити незаконні дії щодо примусового надання Афанасьєву російського громадянства, дозволити українським консулам зустрітися з ним, а також негайно звільнити його з-під варти.

Раніше Афанасьєву примусово нав'язали російське громадянство. Сам він заявляв, що є громадянином України, і спроби нав'язати йому громадянство РФ робляться проти його волі.

Кримчанин Геннадій Афанасьєв був засуджений в Росії по так званій "справі Олега Сенцова". Його засудили до 7 років колонії.