Рада внесла зміни у закон про тимчасові заходи на період АТО

Вівторок, 17 травня 2016, 14:14

Верховна рада внесла зміни до закону про тимчасові заходи на період проведення АТО.

За законопроект в цілому проголосували 227 народних депутатів.

У пояснювальній записці вказується, що органи місцевого самоврядування та підприємства Луганської і Донецької області на підконтрольній Україні території "зіткнулись із неможливістю нормально проводити свою діяльність через дію положень Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції".

Йдеться про те, що на цій території заборонено зміну керівництва юридичної особи та складу її засновників. 

Також відповідно до цього закону суб’єкти господарювання на цих територіях звільнено від сплати "за користування земельними ділянками державної та комунальної власності, скасовано орендну плату за користування державним та комунальним майном, що надзвичайно ускладнює виконання місцевих бюджетів на території підконтрольній українській владі".

Тому внесені зміни дозволять змінювати "керівництво юридичної особи та складу її засновників на період проведення антитерористичної операції, місцезнаходженням якої є відповідна територія з виокремленням тих територій де відбулися місцеві вибори у відповідності до Закону України "Про місцеві вибори" від 14 липня 2015 року № 595-VIII".

Також законопроектом пропонується "залишити звільнення від сплати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності, а також оренди комунального і державного майна суб’єктів господарювання, які функціонують на території проведення АТО" (що не контролюється українською державою).

Автори змін вважають, що це дозволить розблокувати функціонування органів місцевого самоврядування та за рахунок сплати відповідних податків – наповнити фінансово місцеві бюджети в населених пунктах Луганської та Донецької області на підконтрольних українській владі територіях.

Українська правда