Солошенко і Афанасьєв закликали тиснути на Росію

Вівторок, 14 червня 2016, 18:53

У Києві у науково-практичному центрі профілактичної і клінічної медицини ДУС звільнені українці Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв зустрілися із журналістами.

Солошенко розповів, що у Росії йому часто пропонували відмовитися від українського громадянства.

"Один рік, десять місяців і десять днів я чекав цієї хвилини. Чекав і вірив, що вона наступить", - сказав він.

"Мені весь час погрожували, що моя країна мене забула, що консул відмовляється зі мною зустрітися, що буде мені краще, коли я прийму громадянство Росії і мене візьмуть під захист не як звинуваченого, а як свідка. Хоча всі звинувачення і весь мій злочин писався в кабінетах ФСБ і вони ні разу не відступили від того сценарію, який написали", - розповів Солошенко.

За його словами, велику надію він покладав на роботу контактної групи у Мінську.

"Віра в те, що я таки поїду додому в мене з'явилася 25 травня", - сказав Солошенко зазначивши, що в цей день прочитав про заяву Порошенка про обмін.

"Ми живемо тут і любимо свою країну, як само собою. А коли зараз приїхав, то через кожну пору ця любов відчувається", - сказав він, подякувавши усім, хто був причетний до їх звільнення.  

Солошенко сказав, що поки в Росії існує путінський режим, вона буде ворожою для України.

Фото: АП

В свою чергу Афанасьєв закликав міжнародних партнерів України не скасовувати санкції проти РФ. Він звернувся до закордонних журналістів.

"Я пройшов скрізь катування та біль і бачив багато цієї ж негоди у багатьох людей. Я прошу вас не відмовлятися від санкцій, продовжити цю політику", - сказав він.

"Завдяки вам, можливо, найближчим часом повернеться Олег Сенцов, Олександр Кольченко і інші українські політв'язні".    

Як відомо, літак з Афанасьєвим і Солошенком приземлився в аеропорту "Бориспіль" поблизу терміналу "В" близько 17:45. 

Роман Кравець, Олександр Шумілін, УП