"Мінування" збило явку в Херсоні - гендиректор КВУ

Неділя, 17 липня 2016, 20:00

Низька явка на проміжних виборах народних депутатів в окрузі №183 (Херсонська область) обумовлена, в першу чергу, "мінуванням" 16 виборчих дільниць.

Таку думку висловив генеральний директор Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель в коментарі "Інтерфакс-Україна" в неділю ввечері.

"В цілому по Україні ми спостерігаємо аномально низьку явку. Найбільш низька явка має місце на Херсонщині, і цьому є кілька причин. Перша - все-таки відбулося псевдомінування 16 виборчих дільниць. Це надзвичайно великий показник як для регіону, який знаходиться всього в кількох сотнях кілометрів від зони бойових дій (на Донбасі)", - сказав він.

"Я розумію, що ця технологія використовувалася для того, щоб частково зірвати результати голосування на окремих виборчих дільницях", - зазначив гендиректор КВУ.

Кошель зазначив, що зранку традиційно приходять виборці старшої вікової групи.

"Можливо, переслідувалася мета, пов'язана з цим. Може, мета була відвернути увагу від інших фальсифікацій. Але я думаю, що факт про "замінування" зіграв дуже велику роль", - зазначив він.

Гендиректор КВУ також підкреслив, що на цих виборах була дуже "брудна" передвиборна кампанія, яка супроводжувалася масштабним підкупом виборців.

"Тому низька явка - це і відповідь виборців суб'єктам виборчого процесу і політичним силам. Плюс в цілому у нас є традиційна недовіра до виборчого процесу, і на тлі нездатності влади реформувати ЦВК ця недовіра ще більше посилилася", - висловив переконання він.

Крім того, Кошель звернув увагу на погодні умови, а саме, що на території України, крім Карпат, в неділю утримується суха спекотна погода з температурою вночі 19-24°, удень 33-38°, при чому на півдні і сході країни місцями +40°С. На його думку, така спекотна погода в день голосування також зіграла певну роль.

Говорячи про явку в окрузі №114 Луганської області, де, згідно з попередніми даними ЦВК, явка на 12.00 була найвищою серед 7-ми округів і склала 26,7%, гендиректор Комітету виборців сказав: "Якщо явка в одному з регіонів в два або три рази більша, ніж в інших регіонах, то, природно, що там можуть бути використані ті чи інші технології".

"Я думаю, що там могла бути використана технологія прямого підкупу людей пенсійного віку. Очевидно, що це могло бути настільки масштабним, що явка в одному з регіонів зросла в кілька разів. Нагадаю, що саме в цьому окрузі було зафіксовано кілька "пірамід" з підкупу виборців", - сказав він.