ГПУ не буде відстороняти Суса на час розслідування

Четвер, 18 серпня 2016, 14:08

Генпрокуратура не буде відсторонювати прокурора Дмитра Суса на час розслідування конфлікту між працівниками НАБУ та департаменту ГПУ, де працює Сус.

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко на брифінгу в четвер, відповідаючи на запитання журналістів.

"Я пропонував відсторонити певних учасників конфлікту, з них – два працівника ГПУ. Але мої колеги (з НАБУ - уточнили в прес-службі ГПУ) вважають, що це передчасно", – повідомив Луценко.

"Слідство СБУ може це робити в рамках розслідування всіх справ, які ми передали", – пояснив він.

Луценко і Ситник провели спільний брифінг
уп

Луценко також натякнув, що скандальний департамент ГПУ з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки, в якому зокрема працює Сус, не розформує.

"Стосовно вчорашнього мітингу, пан Витвицький мене надихає американськими фразами. Форд колись сказав: якби я робив те, що хочуть від мене люди, вони б до цих пір їздили в каретах. Якби я робив те, що від мене вимагають мітинги – ми би були в перманентному стані ліквідації підрозділу", – зазначив генпрокурор.

Луценко підкреслив, що вказаний департамент займається розслідуванням резонансних справ:

"Найголовніше, що я взяв список, який веде цей підрозділ. Давайте ліквідуємо підрозділ, який займається справою "Укргазвидобування", де є викрадення людини, вбивство і колосальні збитки бюджету. Давайте закриємо справу про 980 гектарів в Ірпіні. Ви цього хочете?", – наголосив Луценко.

"Цей підрозділ цим займається. Давайте ліквідуємо справу по Дельта банку… Я можу це далі перечисляти", – сказав він.

"Діючі народні депутати, які вимагають ліквідувати підрозділ ГПУ, в якому знаходяться особливо резонансні справи – або зовсім відірвалися від реальності в погоні за політичними дивідендами, або ллють воду на млин тих, хто розкрадав державу", – додав генпрокурор.

Як відомо, між Антикорупційним бюро та Генпрокуратурою виник конфлікт стосовно стеження.

12 серпня Генеральна прокуратура виявила стаціонарний пост спостереження за своїми співробітниками за адресою вул. Симона Петлюри, 7/9 у Києві, що здійснював зняття інформації про дії працівників прокуратури.

Начальник департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури Володимир Гуцуляк заявив про побиття спецназом НАБУ 3 співробітників прокуратури, які здійснювали зовнішнє спостереження за слідчим ГПУ Дмитром Сусом.

В ГПУ заявили, що стеження було незаконним, у той час як НАБУ стверджують, що мали відповідне рішення суду. Генпрокуратура почала розслідувати бійку. 

Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що до працівників НАБУ після затримання застосовували незаконні заходи фізичного і морального впливу.

На брифінгу 18 серпня генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що розслідуванням конфлікту займатиметься Служба безпеки.

Роман Кравець, Валентина Романенко, УП