За тиждень в Авдіївці загинули 10 бійців ЗСУ, поранено 66

П'ятниця, 3 лютого 2017, 12:51

За період загострення ситуації в Авдіївці, з 29 січня, Збройні сили України втратили 10 бійців, ще 66 військовослужбовців отримали поранення внаслідок обстрілів.

Про це повідомив перший заступник начальника об’єднаного оперативного штабу, генерал-майор Андрій Цвєтков на засіданні оперативного штабу щодо Авдіївки під головуванням прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

"В районі Авдіївки незаконні збройні формування спробували здійснили наступальні дії та вибити підрозділи з займаних позицій. Противник не досягнув успіху і поніс втрати. Станом на сьогодні противник продовжує обстріли опорних пунктів наших підрозділів", – сказав він.

Загалом бойовики здійснили близько 40 довготривалих обстрілів українських позицій та випустили близько 6000 снарядів.  

"За визначений період (з 29 січня – ред.) втрати військовослужбовців Збройних сил України склали: безповоротні – 10 осіб, поранених – 66 (бійців)", – повідомив Цвєтков.

"За 2-3 лютого противник здійснив 10 обстрілів, випустивши близько 1700 мін і снарядів. Попри введення режиму "тиші" 2 лютого, противник прожив обстріл опорних пунктів, у тому числі – з застосування реактивних систем залпового вогню БМ-21 ("Град" – ред.)", здійснивши близько 410 пострілів", – зазначив він.

"Всього на Авдіївському напрямку зафіксовано 8 прицільних обстрілів та 1 обстріл населеного пункту – це південно-західна околиця Авдіївки. Під час них заборонену мінськими угодами зброю противник застосував 16 разів, 1600 мін і снарядів (використав), у тому числі БМ "Град" – 40 ракет, та 20 ракет із БМу по населеному пункту", – поінформував Цвєтков.

За його словами, станом на 6 ранку 3 лютого "втрат наших військовослужбовців немає".

"Противник здійснив обстріл, застосувавши 15 мін та снарядів. Обстановка залишається складною. Війська виконують поставлені завдання", – сказав Цвєтков.  

У свою чергу, заступник начальника ГУ ДСНС у Донецькій області Володимир Гусинський повідомив, що внаслідок обстрілу пункту життєзабезпечення 2 лютого загинули 3 особи, у тому числі один рятувальник, а поранено 8 осіб, із них один – працівник ДСНС.

За його словами, у квартирах Авдіївки підтримують температуру 15-18 градусів тепла, воду подають за графіком та підвозять машинами. Населенню видано близько 100 тон гуманітарної допомоги та продовольчих наборів.

За словами Гусинського, група моніторингу виявила близько 2000 осіб, які потребують соціальної допомоги, серед яких інваліди, літні люди та багатодітні сім’ї.

Для евакуації населення готові автобуси. Вже залишили Авдївку 230 осіб.

Рятувальники очищають місто від вибухівки.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив максимально допомогти жителям Авдіївки.   

Як відомо, ситуація в контрольованій української владою Авдіївці різко загострилась 29 січня. Про вірогідні причини активізації бойових дій читайте у статті УП.

Після короткого затишшя, яке все ж не дозволило поновити електропостачання у прифронтовому місті, 2 лютого бойовики обстріляли центр гуманітарної допомоги в Авдіївці, а також посилили обстріли Мар'їнки й Красногорівки.

Олена Рощенко, УП