Адвокат упевнений, що Умерова відправлять відбувати незаконний строк в РФ

Четвер, 28 вересня 2017, 00:26

Вирок у вигляді двох років колонії-поселення для заступника Меджлісу Ільмі Умерова, який 27 вересня виніс окупаційний суд Криму, є небезпечним для нього у зв’язку зі станом здоров’я.

Про це повідомив колишній адвокат Умерова Микола Полозов, в ефірі Громадського.

"Ільмі — людина дуже хвора. У нього хвороба Паркінсона, діабет, ішемічна хвороба, він інвалід третьої групи. Той вирок, який йому винесли — навіть більш жорсткий, ніж просив прокурор — для нього смертний вирок. Немає відповідних умов у колонії-поселенні", — зазначив він.

За словам Полозова, є лише одна така колонія в Криму — у Керчі.

Водночас, захисник упевнений, що Умерова відправлять відбувати покарання до РФ.

"Це робиться спеціально, для того, щоб зламати людину, щоб залякати інших. Я не виключаю, що його можуть відправити і в Сибір", — сказав Полозов.

Він пояснив, що наразі єдина мета захисників — послідовно довести справу до Європейського суду, а згодом передати справу у міжнародний суд в Гаазі.

(Полозов був переведений ФСБ у статус свідка, тому наразі не захищає Умерова).

Як відомо, у середу 27 вересня підконтрольний Кремлю Сімферопольський районний суд виніс вирок у справі одного з лідерів кримськотатарського національного руху Ільмі Умерова і призначив покарання у вигляді двох років колонії-поселення.

МЗС України вимагає негайно звільнити Умерова.

Сам Умеров стверджує, що вирок Сімферопольського районного суду для нього був очікуваним і є проявом бажання російської влади змусити мовчати кримських татар.

Він зазначив, що подаватиме апеляційну скаргу, після позиватиметься до Європейського суду з прав людини.