Чиновник ГПУ живе у маєтку, записаному на друзів – ЗМІ

П'ятниця, 29 вересня 2017, 13:20

Керівник Департаменту ГПУ з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Володимир Гуцуляк живе у будинку і користується дорогим авто, записаними на друзів, родичів і родичів фігуранта справи, яку розслідував його департамент.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми", спільного проекту "Радіо Свобода" та каналу "UA:Перший". 

Згідно з декларацією за 2016 рік, Гуцуляк володіє лише 10 сотками землі в селі Дмитрівка під Києвом, ще дві земельні ділянки у цьому селі – у його дружини. Власних квартир, будинків чи автомобілів у подружжя Гуцуляків немає. 

Володимир Гуцуляк
ФОТО СХЕМ

У користуванні дружини Гуцуляка Оксани є київська квартира її батька, лікаря з Володимир-Волинського, Володимира Репницького.

Ще одну квартиру Гуцулякам у 2016-му безкоштовно надавала в користування жінка на ім’я Марина Дзюба, яка є близькою подругою Оксани Гуцуляк.

Дзюба також віддала в оренду родині працівника ГПУ придбаний у жовтні 2016 року будинок на понад 200 кв.м у селі Дмитрівка – там, де й земельні ділянки Гуцуляків. 

Маєток під Києвом, який родина Гуцуляків орендує у подруги за 11 тисяч гривень
Фото схем

Тут упродовж кількох тижнів журналісти неодноразово фіксували саме членів родини Володимира Гуцуляка.

І це ж село Дмитрівка Гуцуляк вказав у декларації як фактичне місце проживання.

Гуцуляк повідомив, що розкішний будинок у Дмитрівці орендує за 11 тисяч гривень.

"Коли Марина придбала там будинок, де ми зараз і мешкаємо, дружина попросила віддати його в оренду. І десь через два місяці після придбання… ми там заселились, але вже на правах оренди з орендною платою 11 тисяч гривень у місяць.

Будинок – нашої подруги, тому ринкову вартість, зрозуміло, вона не поставила б. У нас є певні преференції і пільги, але це не пов’язано з роботою, а з тим, що це – людина близька до моєї сім’ї", – пояснив Гуцуляк.

Окрім будинку, родина Гуцуляків, безкоштовно користується, але офіційно не володіє автомобілем Toyota RAV4, вартістю близько 800 тисяч гривень. 

Авто, на якому їздить дружина Гуцуляка, записане на родича фігуранта справи, яку розслідував підлеглий Гуцуляка.  

ФОТО СХЕМ

Машина, на якій їздить дружина Гуцуляка, оформлена на тестя екс-голови правління компанії "Нафтогазвидобування" Олега Семінського Олексія Бушая.

"Схеми" нагадують, що Семінського викрадали більш ніж на три роки, і цей факт розслідував слідчий Дмитро Сус, який працював у департаменті Гуцуляка.

При цьому Гуцуляк каже, що насправді він сплатив 800 тисяч гривень за придбання автівки, а оформили її на співробітника автосалону, щоб отримати знижку у близько 10%. Нібито для працівників салону авто коштують дешевше.

Про те, що це тесть фігуранта справи, Гуцуляк каже, нібито не знав.

Не може він пояснити, чому не зазначив у декларації, що витратив на авто близько 30 тисяч доларів.

"Порядок складання декларацій не передбачає – раз, і я не вважав за потрібне це робити, оскільки я показав користування автомобілем і показав його вартість", – зазначив Гуцуляк.

Сам Бушай, який є офіційним власником Тойоти RAV4, сказав, що машину нібито передав слідчому Дмитру Сусу "для потреб слідства" і підкреслив, що кошти за машину не сплачували.

Сус наполягає, що Гуцуляк передав йому близько 800-900 тисяч гривень для купівлі автомобіля, і він віддав їх готівкою в автосалоні в Чернігові.

Те, що Гуцуляк заплатив кошти за автомобіль, але не відобразив ці витрати у декларації, може розцінюватися, як декларування недостовірної інформації.

А це, згідно з Кримінальним кодексом, може загрожувати штрафом або позбавленням волі на термін до 2 років.

Пізніше Гуцуляк повідомив, що вирішив повернути автомобіль офіційному власнику. Він також написав рапорт генпрокурору стосовно цієї ситуації. Тепер провадженням щодо цього факту має займатись Національне антикорупційне бюро.

Крім того, минулого року Гуцуляк певний час їздив на автомобілі Тoyota FJ Cruiser, записаному на його двоюрідного брата Василя Перепелюка з Хмельниччини.

Перепелюк 2 роки тому відкрив фірму з утримання коней, яка орендує конюшню в Дмитрівці. Іншого офіційного власного бізнесу не мав. Але при цьому зумів влітку 2017-го скупити майже 40 гектарів землі в Іванківському районі Київської області.  

Конюшня у Дмитрівці, яку орендує двоюрідний брат Гуцуляка. Тут тримають коней дружина Гуцуляка і Дзюба

Фото Схем 

Гуцуляк запевнив, що двоюрідний брат усе заробив – "працював і в Сибіру, на нафтових і газових родовищах, і працював у Москві на будівництві".

Водночас пізніше Гуцуляк письмово уточнив, що його брат вже продав Тойоту FJ Cruiser, однак ще не встиг її переоформити. Мовляв, саме на отримані від продажу гроші він і придбав землю.

Нині Перепелюк користується, хоч офіційно й не володіє, іншою недешевою автівкою – Toyota Tundra 2013-го року.