Парубій відкинув закиди захисту Януковича щодо Майдану

Середа, 24 січня 2018, 14:39

Захист Віктора Януковича у справі про державну зраду намагався підвести суд до думки, що "майданівці" розпочали кровопролиття у 2014 році і саме Майдан спровокував втрату Криму.

Натомість голова Верховної Ради Андрій Парубій під час допиту в Оболонському райсуді Києва заявив, що Янукович дав окупанту легітимні підстави для агресії.

Під час допиту Парубія, який 4 роки тому був комендантом Майдану, більшу частину своїх запитань адвокати екс-президента присвятили акціям протесту.

Так, адвокат Віталій Сердюк заявив, що Парубій підбурював мітингарів кидати каміння і "коктейлі Молотова" у правоохоронців заради європейських цінностей – Парубій заперечив це.

Захист намагався показати, що курс на євроінтеграцію негативно позначився на економіці України, але спікер сказав, що до цього призвело розкрадання попередньої влади та агресія Росії. Адвокат заявив, що слова "розкрадання" і "злочинець" свідчать про упереджене ставлення свідка до Януковича, бо це ще не встановлено.

Усю виділену годину захист присвятив питанням про Майдан. Суд додав ще півгодини для допиту голови ВР, коли Сердюк заявив, що ці питання пов’язані зі справою, "тому що населення Криму не сприйняло подій, які відбувалися в Києві", і "необхідно з’ясувати роль всіх – і в тому числі, Андрія Парубія – у ланцюжку подій".

Спершу захист намагався розпитати Парубія про зустрічі, яких той не зміг пригадати, про іноземців у лавах Самооборони Майдану, про яких свідок не знав, про нібито зустрічі Міхеіла Саакашвілі з Петром Порошенком у лютому 2014 року.

Щодо нібито наявності мисливської зброї на Майдані у лютому 2014 року Парубій сказав: "Як комендант я неодноразово звертався про недопустимість зброї… Самої зброї я не бачив, але чув, що хтось із родичів загиблих приїхав із мисливською зброєю".

Захист намагався покласти на Парубія відповідальність за початок кровопролиття 18 лютого, однак Парубій заявив, що атаку почали одночасно правоохоронці на Шовковичній і "тітушки" в Маріїнському парку, а Самооборона чинила опір, прориваючись з оточення: "Але перед нами стояли "тітушки", а не працівники правоохоронних органів".

Також адвокати заявили, посилаючись на нібито розповіді, відео та навіть Вікіпедію, що 20 лютого 3-х правоохоронців убили і 39-х поранили з вогнепальної зброї. "Почали стріляти приблизно о 5-й ранку з Консерваторії", – сказав Сердюк.

"Мені нічого не відомо про постріли о 5-й ранку", – сказав Парубій і додав, що тоді самооборонці перевірили всі поверхи Консерваторії і не знайшли нікого, хто міг би стріляти.

Парубій розповів, що перші постріли він почув після 8 ранку 20 лютого: "Було важко ідентифікувати точно, звідки ці постріли можуть походити. Складалося враження, що вони можуть надходити з боку готелю "України", але конкретне місце не відоме".

Спікер заперечив, що вбивства розпочалися з застосування вогнепальної зброї мітингарями: "Ні, постріли були проти Майдану". Готель "Україна" перебував під повним контролем силовиків, сказав також Парубій.

Коментуючи тези про "третю силу" на Майдані, Парубій пояснив, що мав на увазі російських спеців, бо однієї ночі прийшов чоловік, який назвався керівником диверсійної групи.

Допит Парубія

Захист також продемонстрував у суді фотографії, як із готелю "Дніпро" виводять групу осіб, які, за твердженням адвокатів, несли футляри для зброї. Парубій заявив: "Ці фотографії – один із пропагандистських російських фейків… Ці події відбулися в кінці березня", – і вказав на дату на знімку.

Спікер пояснив, що тоді з готелю "Дніпро" виводили представників "Правого сектора", щоб вони поїхали тренуватися на базі Служби безпеки України, аби приєднатися до добровольців на сході України. Парубій запевнив, що зброї в цих людей не бачив. 

Адвокат запитав про нібито взяття під контроль урядового кварталу в ніч із 21 на 22 лютого – Парубій пояснив, що Самооборона Майдану стояла тоді біля Верховної Ради, Адміністрації президента й Кабінету міністрів, "щоб сторонні особи не змогли проникнути і знищити документи", всередину органів влади не заходили.

Спікер назвав це мирною акцією "для недопущення провокацій". І додав, що дві сотні самооборони узгодили дії з Внутрішніми військами, бо правоохоронці боялися ходити вулицями.

На запитання про те, чому населення Криму не підтримало Майдан, Парубій вказав, що цьому сприяли діяльність Януковича та вплив Росії. На його думку, пропаганда РФ була підготовкою до агресії проти України.

Коментуючи скасування мовного закону Колесніченка – Ківалова, Парубій сказав, що він був спрямований на знищення української мови, а пропаганда РФ намагалася використати цей крок нової влади України для розпалювання ворожнечі.

Парубій також запевнив, що нове керівництво країни робило все можливе, щоб послабити й врегулювати конфлікт, але Янукович закликав країну-агресора ввести війська. 

Свідок зазначив, що Росія робила усе, що завадити євроінтеграції України і домогтися лояльної до Кремля влади в Києві, а після Майдану "Путін пішов на крайній крок": не просто енергетичний та інформаційний тиск, а захоплення.

"Роль Януковича як маріонетки полягала в тому, що він дав легітимні підстави окупанту", – сказав Парубій і додав, що завадити агресії зразу не змогли через поганий стан війська