Росіяни втрачають довіру до Путіна, Медведєва і Лаврова

Вівторок, 3 липня 2018, 14:59

У росіян знизилась довіра до президента Володимира Путіна, членів його уряду та інших ТОП-чиновників держави.

Про це свідчать результати опитування "Левада-центру" за червень.

"Опитування в червні 2018 року показав помітне зниження довіри до Володимира Путіна… і політиків Сергію Шойгу і Сергія Лаврова… асоційованим з подіями останніх років", – зазначають соціологи.

Довіра до Путіна за час з січня по червень впала на 12%: з 60 до 48. Так само змінився і рейтинг російського Міністра оборони Шойгу: з 31 до 19%.

Свою підтримку очільнику МЗС Росії Лаврову висловили 14% опитаних – на 11% менше, ніж три місяці тому.

Рівень довіри до прем’єра Дмитра Медведєва зменшився з 12 до 9%, до спікера Ради Федерації Валентини Матвієнко – з 5 до 2%.

Міський голова Москви Сергій Собянін, обраний від "Єдіної Росії", втратив з січня 3%: наразі йому довіряють 4% респондентів.

Відносно сталим залишились рейтинги кандидатів в президенти Володимира Жириновського та Павла Грудініна: вони отримали по 14 та 7%. При цьому депутату від "ЛДПР" раніше довіряли 15%, а представнику Компартії – 6.

Голова російських комуністів Геннадія Зюганов та очільник партії "Справєдлівая Росія" Сергій Миронов отримали по 7 та 2% відповідно.

Свою довіру до опозиціонера Олексія Навального, згідно з опитуванням, висловили також 2%.

Водночас рейтинг недовіри значно виріс у Дмитра Медведєва (з 15 до 30%) та помітно впав у журналістки Ксенії Собчак (з 30 до 15%).

Недовіра до Путіна також зросла: з 6 до 11%.

Соціологи припустили, що зміни, можливо, викликані "втомою від зовнішньополітичної напруженості", пенсійною реформою російського уряду та "вичерпанням ефекту президентської електоральної кампанії".

Опитування проводилось 22 - 26 червня черед 1600 повнолітніх росіян. Допустима похибка – до 3,4%.

Раніше "Левада-центр" повідомляв, що у червні рейтинг схвалення діяльності Путіна знизився на 15% у порівнянні з даними за квітень 2018 року.