"Стус": У Медведчука погрожують судом та забороною на демонстрацію фільма

Неділя, 12 серпня 2018, 23:14

У разі виходу в прокат фільму "Стус" з недостовірною інформацією про лідера громадського руху "Український вибір" і кума президента РФ Віктора Медведчука він "залишає за собою право на відповідні правові дії, в т.ч. спрямовані на заборону демонстрації фільму через суд" .

Про це йдеться в заяві адвоката Медведчука Ігоря Кириленка, яку він оприлюднив 12 серпня на сайті руху.

"Будь-яка людина, якого звинувачували за ст.62 КК УРСР, вважалася "ворогом радянської влади "і з моменту свого арешту, була запрограмована на відповідний вирок ... Роль адвоката, якого сама держава примусово залучала для участі в подібних справах, була незавидною і не мала істотного значення в заздалегідь відомому вироку", - сказано в заяві.

Також адвокат назвав "брехливими" твердження про те, що Стус відмовлявся від послуг радянського адвоката і просив надати йому виключно "міжнародного адвоката", залученого через організацію "Міжнародна амністія".

"Це було заборонено чинним кримінально-процесуальним законодавством... Жоден компетентний орган України не знайшов у діях адвоката Медведчука порушень норм законодавства України, що діяли станом на 1980 рік", - йдеться в заяві.

Також стверджується, що Медведчук "завжди виступав за збереження історичної правди, об'єктивне висвітлення історичних фактів", а глава уряду Володимир Гройсман, який доручив розібратися в ситуації, коли з фільму "Стус" за дзвінком з "адміністрації Медведчука" прибрали сцену суду над Стусом, є главою "безпрецедентною піар-кампаніє" проти лідера "Українського вибору".

"Гройсман доручив... здійснювати цензуру і своїми діями втручається у творчий процес", - заявив адвокат Медведчука і нагадав, що син поета Дмитро Стус "більш ніж однозначно висловився про цей фільм: "Для мене цей фільм, м'яко кажучи, смішний і неприйнятний".

Читайте також:  Як відбувався судовий процес над Стусом за участі Медведчука

Раніше стало відомо, що зі сценарію фільму про дисидента Василя Стуса, який має вийти на екрани у 2019 році, видалили усі згадки про Віктора Медведчука, який виступав захисником у процесі над поетом, хоча сам Стус від нього відмовився. 

Зі слів учасників знімального процесу, "продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука" і сказали, що якщо вони хочуть дозняти картину, не хочуть провокацій, то потрібно прибрати сцену суду над Стусом". 

Фільм створює UM-GROUP Production за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Продюсер стрічки Артем Денисов підтвердив інформацію про видалення сцен зі стрічки, однак, за його словами, сцену з Медведчуком вирізали лише через питання хронометражу фільму. Інформацію про дзвінок від імені Медведчука Денисов назвав фейком.

Глава уряду Володимир Гройсман доручив очільникам Мінкульту та Держкіно "зробити все можливе", щоб у фільмі про Стуса історію було подано "чесно, повністю і без перекручувань".

11 серпня знімальна група фільму "Стус" оприлюднила повідомлення про те, що вирішила дозняти видалену раніше зі сценарію сцену суду за участю адвоката Стуса Віктора Медведчука.