Росія два місяці не відповідає на звернення щодо затриманого українця – МЗС

П'ятниця, 3 серпня 2018, 13:59

Росія протягом двох місяців з моменту затримання українця, водія міжнародного автобуса "Вінниця-Москва" Олега Чабана не відповідає на звернення українського консула про відвідування чоловіка.

Про це на брифінгу в п’ятницю повідомив представник департаменту Консульської служби Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич, передає "Інтерфакс".

"На сьогоднішній день у нас немає жодної відповіді від російської сторони про надання дозволу на відвідування консулом громадянина України", – зазначив Кирилич.

Він наголосив, що українське посольство в Росії втретє звернулось до Міністерства закордонних справ РФ з цього приводу.

"Але це вже не звернення, а нота протесту з вимогою пояснити причини відмови консулу в проведенні зустрічі з громадянином України, який утримується в слідчому ізоляторі Російської Федерації", – сказав Кирилич.

За його словами, українське посольство 27 червня отримало поштове повідомлення про затримання Чабана в Брянській області. Водночас, адвоката Юрій Білоус стверджує, що його підзахисного затримали ще 19 травня.

"Це порушення норм і принципів міжнародного права, це порушення Віденської конвенції про консульські зносини, як і консульської конвенції між Україною і Російською Федерацією", – підкреслив Кирилич.

Він пояснив, що відповідно до конвенцій, повідомлення про затримання повинно бути зроблено в період до трьох діб після затримання.

За словами адвоката Чабана, українець обвинувачується "в контрабанді і в незаконному перевезенні та зберіганні зброї, яке було знайдено серед пасажирського багажу, до якого сам водій Чабан не мав ніякого відношення, не отримував його, не видавав жодних документів, які не отримував за це коштів, і ні з ким не контактував - ні з відправником, ні з одержувачем".