Росіян планують ув'язнювати за незаконний в'їзд до України. У Раді зробили перший крок

Четвер, 6 вересня 2018, 12:25

Верховна Рада ухвалила у першому читанні за основу законопроект №7017, яким пропонується ввести кримінальну відповідальність для громадян країни-агресора за незаконний перетин державного кордону України.

За відповідну ініціативу нардепів від БПП Ірини Луценко та Артура Герасимова проголосував 241 народний обранець.

За словами Луценко, на п'ятий рік війни в Україні досі діє лише адміністративна відповідальність для порушників держкордону.

Так, документом пропонується встановити кримінальну відповідальність за перетинання державного кордону України особою, яка має громадянство держави-агресора, або іншою особою в інтересах держави-агресора.

Зазначається, що це стосується осіб, які мають намір нашкодити національним інтересам України і перетинають кордон будь-яким способом поза пунктами пропуску або в пунктах пропуску, але без відповідних документів.

Повідомляється, що таке діяння каратиметься позбавленням волі на строк до трьох років.

За повторне вчинення таких дій або вчинення їх групою осіб передбачатиметься відповідальність у формі позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, а вчинення таких дій із застосуванням зброї – на строк від п’яти до восьми років.

У свою чергу голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін закликав не підтримувати проект і відправити його на доопрацювання, оскільки комітет має до нього ряд зауважень.

Зокрема він пояснив, що у документі не ясно, що слід розуміти під поняттям "інтереси держави агресора", як будуть каратися люди, які незаконно перетинають український кордон, але не є громадянами держави-агресора та інше.

Крім того, нардеп від фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв зауважив, що також неясно, яке покарання очікуватиме порушникі, якщо вони перетнуть українсько-російський кордон, який контролюють бойовики на Донбасі, а далі вільно пересуватимуться по Україні.

Луценко пообіцяла врахувати всі зауваження, у тому числі, прописати у законі кримінальну відповідальність за незаконний перетин лінії розмежування.

Після цього депутати більшістю проголосували за зазначений законопроект.